fbpx
Nyomj Entert

Vietnámi közvetlenség és őszinteség egy csésze kávéban | Cāphê by Hai Nam

Vietnámi nyugalom némi skandináv esztétikával: egy hely, ahol mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelő kávét. Új, de máris ikonikus kávézóval gazdagodott Budapesten a Bartók Béla út: a Cāphê by Hai Namban jártunk, ahol Vo Son Hai és Vo Son Nam alapítókkal beszélgettünk.

A vietnámi gasztronómia és kultúra szerelmeseinek biztosan ismerősen cseng a Hai Nam elnevezés, szerencsésebb esetben kóstolták is már az újbudai Hai Nam Pho Bistro legendás leveseit és tekercseit. Vo Son Hai és Vo Son Nam a családi vállalkozás részeként ebben a közegben nőttek fel, így nem véletlen, hogy néhány kitérő után ők is a vendéglátás területén szerettek volna valami tradicionálisat, de mégis újat mutatni.

Hai néhány évnyi utazás és légiutas-kísérői tapasztalat után tért vissza Budapestre, ahol a szálak szépen összeértek és testvérével együtt létrehozták a Cāphê by Hai Nam vietnámi kávézót. 

Hogy miért pont a kávé? Hai elmondása szerint két utazás között, minden újabb úti célnál a kávézás jelentette számára a biztos pontot a feltöltődésre és gondolatainak rendezésére, így a kávé szép lassan a szenvedélyévé vált. 

„Tíz év munkából és élvezetből történő utazgatás után szerettem volna hazatérni és valami izgalmasat hozni arra a környékre, ahol mi magunk is felnőttünk. Egy japán légitársaságnak dolgoztam légiutas-kísérőként, sok tapasztalatot szereztem az európai nagyvárosok és Tokió között ingázva töltött évek során. Családi éttermünk sikereire építkezve egy új megvilágításban szerettem volna belevágni a vendéglátásba. Elsősorban olyan helyet álmodtam meg, ahol mi is otthon érezzük magunkat, ahova a barátaink is szívesen betérnének. Az évek során a kávé lett a szenvedélyem, viszont nem akartam hátrahagyni a repülős múltamat sem, így ez a szakasza az életemnek a Cāphê több részletében is visszaköszön” – mondta el Hai.

„Szeretnénk, ha a kávézó ugyanazt a vietnámi közvetlenséget és őszinteséget képviselné, amit az elmúlt nyolc évben az étteremben is megszokhattak az arra járók, de olyan nemzetközi, professzionális szintet hozunk a kiszolgálásban, mint amilyen a teljes körű szolgáltatás egy interkontinentális repülőúton” – folytatta. „Ehhez természetesen a csapat tagjai is mindent beleadnak; érdekes módon a baristacsapat tagjainak többségével különböző időkben éltünk Londonban, majd úgy hozta a sors, hogy itt találkozzunk a Bartókon, és együtt csináljuk azt, amihez a legjobban értünk” – tette hozzá Nam.

A Cāphê by Hai Nam egészen változatos repertoárral várja a kávékedvelőket: őrlőiben sötét és világos pörkölésű specialty kávé is megtalálható, amelyről a siófoki Maran Coffee gondoskodik. Ha a sajátos ízvilág mellé valami igazán különleges rituáléra is vágynánk, a karakteres arabica és robusta keverékéből készülő, hagyományos vietnámi kávét is megkóstolhatjuk, amely Phin filteren keresztül csöpög a pohár alján található sűrített tejre. Mivel a Cāphê gondosan odafigyel a részletekre, termékeik és eszközeik kiválasztására, így a fenntarthatóság jegyében kávénkat speciális, környezetbarát Huskee Cup kávéspohárban is magunkkal vihetjük, egyszeri megvételük után. Az ausztrál tervezésű pohár designja kifinomult, különlegessége pedig abban rejlik, hogy a kávébab kinyerése során keletkező melléktermékből, vagyis kávéhéjból készül. Persze ha mégsem kávét szeretnénk fogyasztani, többféle specialty tea és smoothie közül is válogathatunk.

A minőségi kávé mellé minőségi reggeli is jár. A különböző ízesítésű sütik és péksütik mellett a Cāphê-ban a vietnámi konyha egy új oldalát is felfedezhetjük, amelyben a Bánh mì szendvicskülönlegesség játssza a főszerepet – ráadásul hatféle íz, kétféle méret, valamint vegán verzió közül is válogathatunk. „Minden ország a maga kenyerét vallja a legjobbnak. Vietnámban sincs ez máshogy, de el kell ismerni, hogy a francia gyarmati időkben behozott baguette-hez lehetne ezt a legjobban hasonlítani, ugyanakkor mégis más. A jó Bánh mì kívül extra ropogós, könnyű, belül szellős, hogy jól meg lehessen tölteni a szinte végtelenségig variálható feltétkombinációkkal. Jó minőségű vaj és házi májpástétom az alapja mindennek, ezután jön a tojás, a fűszerezett hús vagy tofu, amit friss uborka, jégcsapretek és savanyított répa, korianderlevél és házi szósz követ. Nem hiányozhat a chiliszósz sem, amivel ízlés szerint lehet az asztalnál megturbózni a Bánh mì-ket” – részletezte Hai.

Ahogy a Cāphê ital- és ételkínálatában is keveredik a hagyomány az újszerű megközelítéssel, ez a gesztus a kávézó enteriőrjében is tetten érhető. Az egyszerű, letisztult és könnyed eleganciájú tér kissé koloniális stílusú, de mégis otthonos és családias légkört teremt – ezzel is képviselve az ázsiai vonalat a belsőépítészetben. A hely hangulatának kialakításában a Sodakollektiv tervezője, Bajor Kinga volt az alapítók segítségére.

„Egy olyan helyen, mint a Bartók Béla út, ahol a kávézók identitása kimagaslóan egyedülálló, a Cāphê-val is gondos tervezések eredményeként jutottunk el addig, míg rájöttünk, hogyan tudnánk a legjobban kiegészíteni a környék változatos, mégis összefont körképét – emelte ki Nam.

A kávézó hangulata nem csak a különböző italok, ételek és visszafogott, átgondolt enteriőr egysége miatt válik különlegessé: a Cāphê-élményt az inspiráló, kreatív közösséget alkotó személyzet teszi teljessé. „Számunkra sokkal fontosabb volt az, hogy hasonlóan nyitott, odaadó és proaktív legyen mindenki a saját életében, a szakmaiságon kívül is, mint hogy a megszokott recepttel fussunk neki egy új vállalkozásnak. Van köztünk fényképész, alkotóművész, zenész, animátor, cukrász és egyben harcművészeti előadó is, ha összegeznünk kéne a kreatív tehetségeket egy lapon; és ez csak a kezdet. Szeretnénk teret adni és kifejezetten bátorítjuk is a kreatív kezdeményezéseket” – részletezte Nam.

Hai és Nam a jövőben szeretne majd ráerősíteni az ázsiai reggeli és egész napos brunch-kínálatra, és olyan vietnámi klasszikusokat felszolgálni majd a vendégeknek, mint a xôi ragacsos rizs vagy a cháo rizskása. A kulináris élmények kulturális élményekkel válnak teljessé, így a Cāphê különböző kóstolóestek, könyvklubok, minikoncertek, kiállítások és designvásárok számára is szeretne teret biztosítani.

„Két hónappal ezelőtti nyitásunk óta tanulókörök, szakmai megbeszélések, baba-mama találkozók, popup-irodák és első randik helyszíneként szolgálhattunk a Bartók közösségének. Kíváncsian várjuk, mi másnak leszünk még a részesei a következő években!” – emelték ki.

Fotók: Csizik Balázs

Cāphê by Hai Nam | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük