fbpx
Nyomj Entert

Workstation kabin | Hello Wood

Gyerekként mind vágytunk kerti búvóhelyre, egy kis faházra, ahová elvonulhatunk. Pár éve, mióta a kabinházak divatba jöttek, a gyerekkori fantázia könnyebben valósággá válhat, mint bármikor például a Hello Wood legújabb projektjének köszönhetően.

A karantén alatt sokan ráeszméltek, milyen igényeket nem elégít ki az otthonuk – kéne még egy hálószoba, játszószoba, vagy egy rendes home office. Akinek kertes háza van, de nem adná házátalakításra a fejét, annak megoldást jelenthet egy olyan miniház installálása, mint amilyet a Hello Wood tervezői készítettek. A privát dolgozószobaként vagy pihenőhelyként is elképzelhető Workstation kabinról mesélt nekünk a kreatív koncepció egyik felelőse, Ráday Dávid, valamint Fülöp Tamás projektépítész.

„Kabinokkal két éve kezdtünk el foglalkozni, a nyári tábor keretében” – kezdi Dávid. „Mindig is szerettük a tiny house-mozgalom pici, de izgalmas épületeit. Ez a világszintű trend ráadásul remekül passzol a Hello Wood-hoz, mert a léptéke miatt experimentálisan, oktatási keretek között is jól megvalósítható. Emellett pedig piaci igény is mutatkozik rá.”

A mindössze nyolc és fél négyzetméter alapterületű kabinnal minőségi tér kialakítása volt a cél – a minőséget pedig nem a méret, hanem a jól átgondolt komplexitás adja. „A funkciót tekintve alapvetően tárgyalónak készült, ha így nézzük, hat fő kényelmesen elfér benne. De privát irodaként, home office-ként, illetve szálláshelyként is használható, hiszen egy kétfős matracnak is van benne elég hely.” – meséli Tamás. A kabinok teljeskörűen gépesítettek: van bennük hűtés, fűtés, gépi szellőzés, valamint elektromos és internetes csatlakozás is.

„A kabinok nagy előnye, hogy a megrendelőnek nem kell az építkezéssel és az azzal járó rumlival megküzdenie. Ezek üzemben összeállított, majd a helyszínen daruval telepített házak. Igaz, elég extrém, 250 tonnás emeléssel” – teszi hozzá Tamás, aki a házak elkészítéséről is mesélt: „A legújabb építészeti paradigmának megfelelően az utolsó alkatrészig minden parametrikus szoftverben, 3D-modellek alapján készül. Ezt követően egy 3D-s CNC marógép kivágja a térbeli alakzatokat, amiket aztán tökéletesen össze lehet illeszteni. Ennek nagy előnye, hogy ha egy alkatrészt cserélni kell, megvan a modell, amit csak ki kell vágatni.”

Az anyaghasználatot tekintve a kabinok fa vázszerkezettel, fa szendvicspanelekből állnak össze, ebben az esetben időjárásálló faburkolatot kaptak, de elképzelhetők kompozit-, akár fémes, alumínium- vagy cortenburkolattal is.

A Workstation építészeti karaktere is jóval túlmutat a prefab-házak kocka jellegén. A cél az volt, hogy inkább a természeti, és ne az épített környezettel kommunikáljanak. Így már-már installáció, szobor-, vagy tárgyszerű jellegük van. Építészeti logikával hasonlíthatók az autók karosszériájához, hiszen a formálásuk legalább annyira fontos, mint a funkciójuk.”

Dávidtól azt is megtudtuk, hogyan alakul a Hello Wood kabinprojektje a jövőben: „Tervezünk ennél egy leheletnyivel nagyobb kisházat, amiben lenne egy kis fürdőszoba és konyhapult is. Költséghatékony megoldásra törekszünk, miközben szeretnénk izgalmas designnal bíró alternatívát nyújtani az előregyártott típusházakra.”

Hello Wood | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük