fbpx
Nyomj Entert

45 karácsonyi szerzemény Keletről, hogy ünnepi hangulatba kerülj

Miután már rongyosra hallgattuk az „All I Want for Christmas” és a „My Only Wish” összes variációját, ideje a szomszédos országok ünnepi dallamaival hangolódnunk az előttünk álló eseményekre. Az eredetileg néhány dalból álló ajánlónak induló válogatásból végül egy két és fél órás Spotify lejátszási listát készítettünk, amin a hetvenes évek Oroszországától napjaink ukrán vagy cseh kihagyhatatlan melódiáin át a magyar klasszikusokig a legjobb karácsonyi dalok kaptak helyet. Néhány kedvencünkhöz videóklipet vagy koncertfelvételt is hoztunk nektek. Boldog karácsonyt!

Elmúlt a régi év (Старий рік минає)

DZIDZIO, Ukrajna

Az ukrán Lviv régióból származó Dzidzio formációt maga Dzidzio és társai, Lesyk és Julik alkotják. A klipet egy híres ukrán énekhez („Старий рік минає”) forgatták, a cselekményben pedig a zenekar tagjai mentősnek állnak, hogy megmentsék az ünnepi túlevésnek és ivászatnak áldozatul esett embereket, majd végül egy különleges „beteghez” hívják őket…

Legjobb karácsony (Najkrajšie Vianoce)

I.M.T. SMILE, Szlovákia

Az I.M.T Smile egy szlovák zenei társulás, amelyet 1992-ben alapított két fivér, Ivan és Miro Táslerovci. A „Legjobb Karácsony” című dal nem egy feldolgozás, hanem egy kultikus dallá lett saját szerzemény, ami nélkül Szlovákiában nincs karácsony. 

Karácsonyt ünneplünk (Božić slavimo)

Božićni band AID, Horvátország

A formáció kedvelt horvát zenészekből áll és 1991-ben hozták létre egy hazafias dal előadása céljából. A karácsonyi dal valódi klasszikusnak számít a Horvát Köztársaságban, a klip pedig egy valódi gyöngyszem a doboztévék időszakából. 

Fenyő nélkül nincs karácsony

Fenyő Miklós, Magyarország 

Legyen habcsók a fánkon, S hatvanhat csók a szánkon, Fenyő nélkül nincs karácsony! Fenyő Miklós a kétezres évek elején ajándékozta a magyaroknak ezt az örökzöld rock and roll nótát, amitől az év bármelyik szakában karácsonyi hangulatba kerülhetünk, most pedig pláne.

Őrült angyalok (Oszaleli Anieli)

Katarzyna Skrzynecka, Lengyelország

A videóklip 1999-ben készült a lengyel énekesnő és színésznő „Oszaleli Anieli” című dalához. Van benne minden, ami egy valódi karácsonyi videóhoz szükséges: csillagok, hópihék és egy téli város felett átívelő fapalló, amin kedvünkre táncolhatunk, amíg a fehér tollpihék hóesésként zúdulnak a karácsonyi tájra.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük