fbpx
Nyomj Entert

A felsőlendvai vár újjáélesztése | ARREA architecture

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vár. Egy akkora vár, amelynek a legenda szerint annyi szobája volt, ahány napja az évnek. 

Szlovénia egyik legnagyobb vára az ország északkeleti részén fekvő Felsőlendván található (Castle Grad). Az épület 2019-ben éledt újjá az ARREA architecture stúdió szakembereinek tervei által.

Komolyabb anyagi források hiányában a teljes rekonstrukció elérhetetlen cél volt: az építészek a projekttel inkább életben akarták tartani a patinás épületet, mintsem teljesen felújítani azt.


A kastély megszámlálhatatlan különböző tere kollázsként működik: dokumentálják a leromlás stádiumait és bemutatják a renoválás célkitűzéseit, akár egy időkapszula, amely feltárja előttünk az eltelt évek az építészetre gyakorolt hatását.


A legfőbb cél, hogy a jelenlegi munkálatok által stabilizálják az eredeti szerkezetet és lehetővé tegyék, hogy a helyiségek új funkciókkal teljenek meg.

A felhasznált anyagok: a homokkő, a tölgyfa és a hófehérre meszelt falak élhető tereket hoznak létre és kiegészítik az eredeti állapotukban megőrzött elemeket.

Fotók: Tadej Bolta, Miran Kambič, Maruša Zorec, Mitja Kuret

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük