fbpx
Nyomj Entert

A Sziléziai Egyetem televíziós kara | Katowice, Lengyelország

A jellegzetes sziléziai téglaépítészet hagyományai folytatódnak a Sziléziai Egyetem televíziós karának épületén, melyet épp a napokban választottak a világ legjobb téglaépítészeti alkotásának a Brick Award 2020 versenyen. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk keretében ezen a héten ezt az épületet járjuk körbe.

A felső-sziléziai lengyel városban, Katowicében található Sziléziai Egyetem Krzysztof Kieslowski rádiós és televíziós karának épületét két régi bérház közé tervezte három építész iroda, a spanyol BAAS és két lengyel csapat, a Grupa 5 és a Małeccy. A telken eredetileg egy egyemeletes téglaépület állt, melyet a megrendelő lebontásra ítélt volna, de az építészek inkább belefoglalták a tervekbe és ebben kapott helyet az intézmény könyvtára.

A monumentális új épület, mely tantermeket, stúdiókat, próbatermeket, menzát, valamint egy vetítőtermet is magában foglal, nemcsak a régi épülettel, hanem az egész, szintén téglaépületekkel teli utca esztétikájával is rezonál.

A külső homlokzat képét ugyanakkor nem csak esztétikai megfontolás magyarázza, a kerámiarácsos szerkezet ugyanis az energiahatékonyságot is szolgálja. Az épületen itt is két ellentétes minőség összhangjának lehetünk tanúi: a robosztusságot a finom részletek és anyagok ellensúlyozzák.

A nemzetközi tervezőcsapat egy karakteres ipariépület-együttest hasznosított újra, adaptált egyetemi épületté, megőrizve annak hangulatát. Az épület számtalan szimpatikust gesztust gyakorol környezete irányába: precízen illeszkedik szomszédjai méretéhez, karakteres kerámia homlokzatarchitektúrája egy tágabb, szellemi horizonton is összeforrasztja környezetével. A részletek szintjén megjelenő kézműves gondoskodás jól egyensúlyozza a nagy volumen által felvetett problémákat.

Bartha András Márk, DLA építész és egyetemi adjunktus

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük