fbpx
Nyomj Entert

A természettel alkotni | Mar Galliti x Ruzicska Tünde

A szépségápolás rituálé jellegét ragadta meg Gyurkovics Zita, a Mar Galliti alapítója, mikor Ruzicska Tünde kerámiaművészt kérte fel, hogy tervezzen egyedi porcelánokat a termékeihez. Az együttműködés legújabb darabjai a botanikus parfümökhöz tervezett üvegek, melyek messze túlmutatnak a funkciójukon: a sejtelmes szépségű üvegekből magunkra permetezni az illatot nem egyszerű napi rutin, hanem költészet.

A tenger leánya – ezt jelenti a Gyurkovics Zita által alapított természetes bőrápoló márka, a Mar Galliti neve. A perzsa eredetű kifejezésből ered egyébként a Margit nevünk – Zita anyukáját hívták így, aki rengeteg inspirációt jelentett a márka létrehozásához –, a hangzás és a jelentés pedig valami könnyed, légies, természetközeli, ősi minőséget sugall. A természetesség a márka egyik legfontosabb alapelve, a termékek ugyanis mind növényi összetevőkből, olajokból, kivonatokból állnak. Zita számára ugyanilyen fontos a történetmesélés is: a krémek, szérumok és pakolások nem csak szépítenek, és egészségesen tartanak, hanem az erdőkre, patakpartokra, mezőkre repítenek, illetve bevezetnek a slow living életmódba is. Ennek a folyamatnak pedig fontos része a tálalás – itt kapcsolódik be a történetbe Ruzicska Tünde kerámiaművész.

„A márkám bemutatkozó eseményére szerettem volna néhány olyan kerámiakiegészítőt, ami passzol az arculathoz. A márka arculatát Szendeff Lőrinc tervezte, aki már a legelső közös fotózásunkkor használta háttérnek Tünde kerámiáit. Tündével a márkabemutató volt az első közös projektünk, aminek vázák, különböző méretű és formájú tálak, tálkák lettek az eredményei, de talán a Mar Galliti logóját idéző, csepp alakú tányérok a legemlékezetesebb darabjai. A kerámiák funkciója ekkor még csak prezentációs jellegű volt, egy egyedi, a márkához passzoló kontextusban, távol maradva a hagyományos kozmetikumfotók vizualitásától” – meséli Zita. „Márkám egyik alapértéke a tudatosság, a természettel együtt alkotás. Úgy érzem, ez jelenik meg Tünde kerámiáiban is, melyekben emellett szép harmóniában van a művészi formabontás és a funkcionalitás is.

Amikor Zita és Lőrinc a készülő, Where The Wild Things Grow nevet viselő botanikus parfüm üvegein gondolkozott, felmerült, hogy a különleges, egyedi illatjegyeket ne üvegbe, hanem porcelánba zárják.

Fotók: Szendeff Lőrinc

Bár a kerámiáról sokan kapásból a gasztronómiai felhasználásra asszociálnak, a szépségápolásban is lehet funkciója. „A szépségápolás területén is több olyan funkció van, amelyek betöltésére a kerámia, a porcelán jó megoldást jelent. Készülhetnek kerámiából tégelyek, valamint különböző méretű, arányú, formájú edények, tálkák, amelyekben az egyes arcápoló vagy testápoló krémeket, olajokat lehet kikeverni, előkészíteni, és ide sorolnám a parfümös palackokat is. A Mar Galliti számára először egy olyan kerámiakollekció készítésére kért fel Zita, amelynek darabjait workshopokon, bemutatókon és installáláshoz lehet használni. Ennek része volt a márkához tartalmilag, formailag illeszkedő tányérok, tálak, kézmosó edény, vázák, hosszúkás tálcák megalkotása. Ezután keverőtálkákat készítettem az Enzymes Hámlasztó maszkhoz, ezek már elérhetők a Mar Galliti webshopjában. Végül a botanikai parfümök palackjait terveztük együtt” – árulta el az együttműködésről Ruzicska Tünde.

Az elkészült darabok alapján nem kétséges, hogy Zita és Tünde között nagy volt az összhang a közös munka alatt. „Zita kezdettől fogva határozott és tudatos elképzelésekkel, emellett inspiráló erővel és lelkesedéssel keresett meg. Kristálytisztán érezte és tudta, mire van ahhoz szükség, hogy kiteljesedjen az elképzelése és értékteremtő megoldások szülessenek. Ő hozta a konkrét feladatokat, funkciókat, én pedig reagáltam rá, majd újra és újragyúrtunk mindent egészen addig, amíg telitalálat nem lett” – emlékszik vissza Tünde. A közös alkotói folyamatban mindketten nagy perspektívát látnak, és ezért szívesen vállalnak be kompromisszumokat is. „Szeretem az ilyen típusú alkotói folyamatot, amelyben a beleérzőképesség és a szakmai alázat elengedhetetlen az új minőségek megteremtéséhez. Nem okoz gondot, hogy kompromisszumot kössek a cél érdekében, szeretem a csapatmunkát, az együttgondolkodást, mert olyankor az értékek összeadódnak és valami egészen nagyszerű születik” – tette hozzá Tünde. Erről Zita is hasonlóan gondolkozik: Számomra az a közös alkotás, amibe mindannyian beletesszük a legjobb tudásunkat és inspiráljuk egymást, hogy együtt valami újat és jobbat hozzunk létre annál, amit azelőtt vagy egyedül tudunk. Ez nagyon fontos, mert így lehet fejlődni, tanulni. Az eredményességet pedig mi sem támasztja alá jobban, mint Zita zárógondolata:

A kerámiák már kezdettől azt adják hozzá a termékeimhez, ami szerintem az illatoknál és minden termékemnél a legfontosabb: a történetet, a sztorit. Fontos az üzenet, a mondanivaló, legyen az kimondott és konkrét, vagy megérzett és sejtelmes.

Tünde Ruzicska | Behance | Facebook | Instagram

Mar Galliti | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük