fbpx
Nyomj Entert

Art Deco Bukarest

Az art deco iparművészeti irányzat hatással volt az építészetre, festészetre, alkalmazott grafikára, szobrászatra és a filmművészetre, de a kor divatját, sajtóreklámjait is meghatározta – az élet minden területére kihatott. Amerikában és több európai országban is elterjedt, de vannak városok, ahol kevésbé ismert jelenléte. Eduard Holban jellegzetes hangulatú fotográfiáival szeretné felhívni a figyelmet Bukarest elhanyagolt modernista és art deco épített örökségére. Mutatjuk!

A bukaresti származású Eduard Holban sosem tanult fotográfiát, jelenleg egy ingatlanokkal foglalkozó cégnél dolgozik közgazdászként. Az építészet és design mindig vonzó volt számára, különös tekintettel Bukarest épített környezetére és annak történetére. Két évvel ezelőtt kezdte el dokumentálni a város modernista art deco-épületeit, hangsúlyt fektetve a nemzetközi irányzat sajátos helyi értelmezésére. A különféle lakó- és középületeket BucharestModerne és doorsofbucharest Instagram-oldalán örökíti meg.

„A projekt először egy személyes adatbázisként indult, később társadalmi figyelemfelkeltő szerepet is kapott. Ezeket a gyakran rideg és merevnek ítélt épületeket szeretném új perspektívában láttatni. Nap mint nap úgy haladunk el mellettük iskolába vagy munkába menet, hogy nem ismerjük valódi értéküket és a város fejlődésében betöltött jelentős szerepüket” – mondta el Eduard. „Bukarest modernista és art deco-épületeinek nagy részét elhanyagolták, főként a második világháború után, azonban a város történetének fontos részét képezi, amely több odafigyelést érdemelne” – folytatta.

Eduard a B:MAD elnevezésű kezdeményezésben is részt vesz, amelynek célja Bukarest összes modernista és art deco épületének feltérképezése, illetve azok nemzetközi szinten való elismertetése.

BucharestModerne | Instagram
doorsofbucharest | Instagram
B:MAD | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük