fbpx
Nyomj Entert

AU Workshop | Fa és méhviasz tökéletes kombinációja

Színes, egyszerű szerkezetek, ugyanakkor esztétikus és harmonikus formavilág. Az Architecture Uncomfortable Workshop (AUW) jól ismert már kísérleti munkáiról: bútoraik, installációik és egyéb koncepcióik kialakításánál fontos szerepet játszanak a természetes anyagok, leginkább a fa használata. Ezúttal a méhviasz és a fa kombinációjával mutatták meg, hogyan gondolkodnak az anyagról, a térről és az építészetről.

A méhviasz használata nem egy megszokott választás a bútortervezés területén. Az AU Workshop csapatát egy ideje már foglalkoztatja ennek a különleges anyagnak a felhasználása, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása mindennapi tárgyaink létrehozásában. Méhviasz segítségével korábban már készítettek gyertyát, illetve egy Gold Table nevű asztalt is, ahol az üveglap teljes alsó felületét vonták be ezzel a természetes anyaggal.

De hogy hogyan jöttek létre a speciális, méhviasz felhasználásával készült bútordarabok? Az egyes fa elemeket csavarok segítségével illesztették össze, amelyek fejeit besüllyesztették és méhviaszdugókkal fedték el őket, így kölcsönözve egy letisztultabb, homogénebb megjelenést a bútordaraboknak. Az így létrehozott székek felületét pedig méhviasz alapú zsírkrétával színezték át, majd csiszológéppel égették bele az anyagba.

A méhviaszdugók szükség esetén eltávolíthatók, így a bútordarabok könnyedén szétszerelhetők. A sajátos eljárás amellett, hogy természetes és praktikus, különleges illatot is ad a bútoroknak.

„Különböző léptékű kísérleti műhelymunkáink nagy hatással vannak építészeti gondolkodásmódunkra és tervezési folyamatainkra. Fontos számunkra, hogy megértsük és újragondoljuk a kortárs népi építészetet, valamint figyeljük, hogy az ember kényelmi állapota hogyan viszonyul valódi igényeihez és szükségleteihez” – emeli ki az AU Workshop csapata.

A méhviaszos eljárással készült izgalmas szék kollekciót az AU Workshop kiállítás formájában is szeretné majd bemutatni a nagyközönségnek. Mi már nagyon várjuk!

Fotók: Zoltai András
A projektben részt vettek: Pintér Sára, Zalka Márton

Facebook | Instagram | Behance


Az AU Workshop építészeti műhelyt 2009-ben alapította Ghyczy Dénes Emil és Szederkényi Lukács. Kiemelt projektjeik közé tartozik a Oslói Építészeti Triennále fesztiválon bemutatott Nordic Wind House, vagy a szintén természetes anyagokkal kísérletező, terápiás hatású Wool House, de személyes megrendelésre is terveztek már több családi házat. Kísérletező munkáik számos magazinban is megjelentek már, úgy mint az Archdaily, a Designboom, a Design Milk, az Ignant vagy a Dezeen felületein.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük