fbpx
Nyomj Entert

Az ízlelésen túl | Multiszenzoriális étkezőkészlet

Érzékelésünk, mint a látás, hallás, szaglás, tapintás és ízlelés szerves egységet alkotnak. Ebből az elgondolásból kiindulva Teresa Berger különleges tányérkollekciójával segít újragondolni az ételek elkészítését és elfogyasztását.

A Beyond taste egy nyolc tálból álló készlet, amelynek mindegyik darabja egy vagy két érzékszervet helyez előtérbe. Érzékeink stimulálásával a különböző formájú, színű és textúrájú tárgyak átértelmezik étkezési élményünket és az étel elfogyasztásának módját, illetve annak folyamatát. 

A különböző tányérok gondos kialakítása a gasztrofizika feltörekvő tudományának alapjaira épül, amely szerint az étkezés nem csak az ízlelésről szól, hanem összes érzékünk együttes kölcsönhatásáról. A gasztrológia és a pszichofizika közös területe azt kutatja, hogy táplálkozási szokásaink, illetve a fizikai és pszichikai ingereink milyen összefüggésben állnak egymással.

A kollekció részét képező tálak egyes darabjai más-más módszerrel teszik intenzívebbé a kulináris élményünket. A Sound Donut (hangfánk) névre hallgató gömb alakú, lágy-rózsaszín színvilágú desszertes kerámiatálba a tervező például egy kis Bluethooth hangszórót is beépített, amely meghatározott frekvenciájú és magasságú hangok lejátszásával befolyásolják az étkező ember által érzett édesség, illetve keserűség szintjét.

A Dancing Bowl (táncóló tál) pedig nem a hallásunk, hanem látásunk stimulálásával teszi érdekesebbé a lágy, zselatinos ételek fogyasztását. Különlegessége, hogy a kerámiatányéron ülő puha szilikon tál finoman remegni kezd, ha megérintjük egy kanállal. A kollekció egyik további darabjában pedig a tervező egy éjkék színű, fényes tányérra helyezett el egy kupola formájú, apró lyukakkal ellátott szilikon tálat, amelynek segítségével az étkezőtálba füstöt lehet zárni. Ételünk fogyasztásával a füstaromát aztán fokozatosan szabadjára engedjük, amelynek illata és látványa még tovább fokozza az élményt.

A tányér szettben további izgalmas megoldásokkal is találkozhatunk, úgy mint az érdes textúrájú, sötét színű Caviar Bowl (kaviár tál) vagy a természetes formákból inspirálódó, tengerfenékre emlékeztető Seabed Plate, amely a tapintás érzékelést előtérbe helyezve teszi izgalmassá az étkezést.


Az egyedi kollekcióról és annak koncepciójáról átfogó katalógus is készült, amit ezen a linken tudtok elérni. Fedezzétek fel ti is a különleges étkezőkészlet további darabjait!

Beyond Taste

Forrás: Dezeen, beyondtaste.persona

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük