fbpx
Nyomj Entert

Édes vidékeken | SweetLand by Viktoria

Hargita megyében, egy alig ötszáz fős faluban egy kis francia életérzés bújik meg, mely csábítja és ösztönzi a helyieket a minőségi desszertek fogyasztására. Ez a SweetLand by Viktoria.  

A SweetLand by Viktoria alapítója, Boros Viktória Erdélyben él, itt található cukrászüzeme is, amelyben elsősorban megrendelésre készíti a francia desszerteket és tortákat. Két évig tanult cukrászatot Magyarországon, majd az Erasmus program segítségével lehetősége adódott Franciaországba menni cukrászsegédnek, ahol nemcsak tapasztalatot szerzett, de felfigyelt a konyhán látott precizitásra, az igazán jó alapanyagok használatára és az örökös tökéletességre való törekvésre ekkor döntötte el: ő is így szeretne dolgozni, ezt a minőséget szeretné hazavinni Erdélybe.

Folyamatos kísérletezés és inspirálódás jellemzi munkáját, rendszeresen merít ihletet a művészetekből. Egy desszert tervezésénél az évszakok, azok szezonális gyümölcsei és színei adják a fő inspirációt számára. Süteményeiben az ízek és a textúrák harmóniába kerülnek, viszont teret kap saját vizuális látomása is, amivel addig kísérletezik, míg tökéletes nem lesz. 

Jelenleg az új tavaszi és nyári ízeken dolgozik, amelyek elmondása szerint egy élettel teli és friss desszertkollekciót alkotnak majd. Ez tervei szerint új grafikai megjelenéssel párosul majd, ami színesebb vonal lesz az eddigi letisztult és minimalista arculat után. Viktória úgy érzi, ezekre az apró, pozitív impulzusokra most fokozottan szükség van.

A hagyományos nyári ízek mellé készül majd például citromos-epres tarte és pralinés desszert is egy nagy klasszikust is kiválasztott, a mákos gubát.

A mákos guba egy jellemzően közép-európai desszert. Romániában is közkedvelt és én is nagy rajongója vagyok a máknak, viszont a klasszikus gubát egy hozzám vizuálisan közelebb álló verzióban szerettem volna megjeleníteni mesélte Viki.

Az édes desszerthez egy gyümölcsöt párosít, mégpedig savanykássága miatt a szedret, aminek ízét a gubát körbeölelő vanílliamousse egészíti ki. Az i-re a pontot a guba tetejére kerülő fehércsoki-ganache teszi fel. 

Viktória energiát fektet abba, hogy a saját elképzeléseit helyi, hagyományos, közkedvelt süteményekével egyeztesse össze a faluban is egyre nyitottabbak az új ízvilágokra és a klasszikus sütemények újragondolt, friss és modern verzióira. Célja ugyanis, hogy megpróbálja Erdéllyel is megismertetni a francia gasztronómiát és a francia desszertkultúrát, mivel hisz abban, hogy nem csak a kiváltságosok ehetnek jó minőségű desszerteket, és eljön majd az idő, mikor a mennyiség helyett a minőség győz minél több helyen. Viktória a közeljövőben bővíteni szeretné üzemét egy nagyobb városban, ahol több alkalmazottal és nagyobb térrel tudja majd meghódítani a desszertek szerelmeseit új és újragondolt tortáival, valamint monoporciós desszertjeivel. 

Fotók: Józsa Levente

SweetLand by Viktoria | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük