fbpx
Nyomj Entert

Az óceánfenék lehet a szén-dioxid börtöne

A kagylótenyésztéssel foglalkozó Running Tide innovációja új fejezetet nyithat a tengerimoszat-tenyésztésben. Eddig még senkinek sem jutott eszébe, hogy a tengerfenékre süllyessze a szén-dioxidot elnyelt algaerdőket – nekik igen. S hogy miért jó ez nekünk?

A Maine állambeli Portland partjainál működő, egyébként főleg kagylótenyésztéssel foglalkozó Running Tide startup moszaterdők telepítésére adná a fejét, méghozzá nem is akárhogyan. Tudvalevő, hogy a tengeri moszat – a szárazföldek erdejeihez hasonlóan – a kibocsátott széndioxid elnyelésében játszik fontos szerepet: a tengerentúli vállalat úgy növelné a moszatfarmok hatékonyságát, hogy a nyílt óceánon felnevelt algát később a tengerfenékre engedné le, ahol akár évszázadokig tárolható a megkötött gáz. A globális felmelegedés lassítása érdekében zajló erdősítés nem tűnik már kielégítő megoldásnak: munkára kell bírni az óceánok felszínét is.

A Running Tide innovációja jó alternatívaként szolgálhat szélsőséges esetekben, például az éppen aktuális kaliforniai események kapcsán, amikor is egy szerencsétlen tűzvész következtében több millió hektáron pusztul ki a teljes növényzet. Hogy az amerikai startup nem a levegőbe beszél, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a Shopify is felfigyelt rájuk: az e-kereskedelemmel foglalkozó kanadai cég évente minimum ötmillió dollárt fektet be környezettudatos megoldásokat fejlesztő vállalkozásokba – ezek közül az egyik a Running Tide, amely máris megkezdte a további kísérletek folytatását a partok közelében.

Forrás: fastcompany.com

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük