fbpx
Nyomj Entert

Az újjáéledt Deák-ház/Szeniczey- kúria | Paks

PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban ezen a héten egy néhány éve megvalósult, de ma is példa értékűnek számító rekonstrukciós projektet mutatunk be: Deák Jozefa egykori paksi otthonának kortárs felújítását.

Régi homlokzatokat viszonylag ritkán egészítenek itthon kortárs módon (legalábbis Spanyolország vagy Portugáliához viszonyítva, ahol a kisvárosokban is elég gyakran közelítenek a középkori házakhoz kortárs stílusban). Ezért is példa értékű az a felújítás, melyet a Karácsony Építész Iroda végzett a Deák Jozefának (Deák Ferenc nővérének) 1808-ban birtokba vett egykori paksi otthonán, melyben ma múzeum működik.

A klasszicista kúria felújítása mellett a projekt bővítésre is lehetőséget adott. A pályázatot, melyet a kétezres évek elején írtak ki, csaknem tizenöt éves tervezési, összehangolási folyamat követte. Ennek láthatjuk ma koherens végeredményét.

Nemcsak az új épületet hangolták a régihez, hanem a már meglévő kúrián is olyan felújítást eszközöltek, amely közelebb hozta azt a kortárs szellemben tervezett, új térhez. Az építészek célja az volt, hogy a múzeumlátogatók élménye már a Deák-kúria megpillantásakor és az épület megtapasztalásakor elkezdődjön, így a két épület valóban szervesen tud együttműködni.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük