fbpx
Nyomj Entert

Blue line | Új DYAN kollekció

Egyszerre letisztult, elegáns és kényelmes. Kifinomult, absztrakt formák, karakteres részletekkel és színvilággal: az új DYAN tornacipők olyanok, mintha egy művészeti alkotást viselnénk a lábunkon. Polgár Diánával, a DYAN alapítójával beszélgettünk.

Hogyan indult a DYAN: minek a hatására kezdtél el cipőket tervezni? Számodra mi a legfontosabb tulajdonsága egy cipőnek?

Nagyon korán tudtam már, hogy divattal szeretnék foglalkozni, így elég céltudatosan, a tanulmányaimat is ennek megfelelően alakítottam; a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium elvégzése után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervezés szakán diplomáztam. Az évek alatt kiderült, hogy a cipőkészítés az, ahol nem csak szakmailag tudok kiteljesedni, de saját magamat is ezen a területen tudom kifejezni a legkönnyebben és a legboldogabban. Egy cipőben számomra amúgy az esztétika, a forma és a funkció ötvözése a legfontosabb.

Az új kollekciód, a Blue line szín- és formavilágában Edward Krasiński, lengyel neoavantgárd művész munkássága köszön vissza. Miért őt választottad inspirációs forrásnak? Más kollekciód megalkotásánál is szoktál művészek munkáira reflektálni?

Krasiński munkássága mindig is lenyűgözött, különösen a forma- és színhasználata. Munkájának fontos jellemzője az irónia poétikája, amely távolságot teremt a valóságtól azáltal, hogy könnyűvé teszi a látszólag komoly szándékokat. Krasiński a kék szalagot a művész körüli tér megjelölésére és a „szellemi kör” meghatározására használta. A szalagot gyakran a lineáris idő vizualizációjaként értelmezték, és maga a művész ezt a dadaista viccekhez hasonló akciónak tekintette.

JIL K – A csíkok Edward Krasiński, lengyel neoavantgárd művész kék ragasztószalagját idézik, amelyek igencsak karakteres darabbá teszik ezt a cipőt. A fekete vastag talphoz sötétebb nubuk és élénkebb árnyalatú kék bőr párosul.

Krasiński írta:

„Nem tudom, ez művészet-e. Tudom, hogy ez egy kék skót szalag, szélessége 19 mm, hossza ismeretlen.”

A korábbi, Invert kollekciómat is művészek inspirálták, úgy mint Ellsworth Kelly vagy John McLaughlin – sokszor nyúlok vissza a kedvenc alkotóimhoz. 

Előző kollekcióidban leginkább a fekete-fehér vagy szürke árnyalatok domináltak, néhol 1-1 karakteresebb színnel társítva. Talán a Blue line az első olyan kollekciód, ami erőteljesen egy konkrét színre épül. Minek a hatására kezdtél el színekkel kísérletezni? A közeljövőben is tervezed a hangsúlyosabb színek használatát?

Az új kollekcióban a kék szín és különböző árnyalatai állnak a központban, amelynek a kiindulópontja Krasiński vizuális világa. Már a korábbi kollekciókban is felbukkant egy-két élénkebb szín, korall vagy narancs, de valóban, a mostaniban dominál a legjobban. Korábban inkább fekete-fehér ruhatáram volt, de elkezdtem nyitni a színek felé, amit az már az új kollekciómra is átültettem. Nagyon izgalmas színeket párosítani, különböző árnyalatokat kipróbálni, ugyanis egy-egy szín képes teljesen megváltoztatni a cipő karakterét, hangulatát, szóval igen, ennek a kísérletezési folyamatnak itt még nincs vége. 

JIL – A fehér-szürke verziója JIL K-nak, ugyanakkor más talp kialakítással rendelkezik, ehhez a letisztultabb verzióhoz egy elegánsabb és vékonyabb megoldás társul. A cipő ívét követő vonalak egyedi megjelenést biztosítanak.

Az egyes cipőid mintha különálló karakterek lennének, különálló személyiséggel. Mi alapján kapták nevüket az új cipők, és melyik darab áll most a legközelebb hozzád?

Nem igazán tudnék egy kedvencet kiemelni, hiszen a tervezés során, annyira elkezdek hozzájuk kötődni, a sok változtatás, tökéletesítés során, hogy mindegyik ugyanannyira a részemmé válik. A nevüket az egyéniségük alapján kapják, amiről úgy gondolom, illik hozzájuk, de volt már arra is példa, hogy egy barátnőről vagy egy vásárlóról kapta a nevét egy-egy modell. 

KIRA – Szolid szín és a minimál stílusú vonalvezetés találkozása, ez a KIRA tornacipő. A mintáját a DYAN kedvenc geometrikus formái alkotják, amelyek fehér és kék nubukon jelennek meg. A puha vastag talp biztosítja, hogy egész nap helytállhass ebben a cipőben!

A DYAN cipők nagyon jellegzetesek, és egyből felismerhetők. Korábbi kollekcióidra nem volt jellemző a sportosabb tornacipők tervezése, inkább egy elengánsabb vonalon mozogtál. A márka megújulása viszont itt még nem ér véget: milyen újdonságokra számíthatunk tőled a közeljövőben?

A jövőben szeretném a márkát bővíteni különböző kiegészítőkkel is: táska, ékszer és szemüveg is szerepel a terveimben, persze mind DYAN stílusban. 

AVA – A kontraszt és az inverz formák harmóniája. A fehér bőrön megjelenő kék vonalak téglalap mintázatot hoznak létre, amely gondoskodik arról, hogy minden tekintet a cipő viselőjének lábára szegeződjön.

Az új kollekció darabjait már megtaláljátok a webshopban!

Fotók: Dénes Nóra

DYAN web | DYAN Facebook | DYAN Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük