fbpx
Nyomj Entert

BPtypo | Habsburg Kávéház

A Kertész utcában található, régi korokat idéző felirat – „Habsburg kávéház” – alatt sokáig bútorüzlet volt, most átalakítások miatt az épületet felállványozták. Fantasztikus lenne, ha a Centrálhoz, a New Yorkhoz vagy a Hadikhoz hasonlóan ezt is – a múltat megidézve – újra megnyitnák.

„Az Osztrák-Magyar Monarchia legszebb hátrahagyott emléke a kávéház. Nemcsak sikerült átmentenie magát egészen napjainkig, hanem néhány helyen valóban használható is maradt. Legszeretetreméltóbb jele annak, hogy ez a furcsa birodalom erős, életteli tulajdonságokkal is rendelkezett” – írta Wilhelm Droste a Budapesti Negyed 1996-os számában.

A Habsburg kávéházról, sajnos, nem sok mindent találtam. Az otthoni könyveimben semmit, a neten talán egy említésre méltó információra bukkantam. Az Országos Hírlap 1898. „márczius” 20-i számának (e lap főszerkesztője Mikszáth Kálmán volt) Hírek rovatában egy rövidke említést tesznek róla: „Derék kávéházi vendégek. A kertész-utczai Habsburg-kávéház vendégeit tegnap éjjel egy-töl egyig bekisérték. Tizenketten voltak — többé-kevésbbé valamennyi gyanus személy. Egyikök, valami Spitzer Gábor nevezetü férfiu, már többet ült a hüvösön, mint a kávéházban. Ezt bent is tartották, a többit elbocsátották.”

Budapest ékessége minden ilyen régről megmaradt emlék, felirat. Őrizzük, ápoljuk, szeressük.
habsburg_kavehaz_bptypo
Itt találod:


View Larger Map