fbpx
Nyomj Entert

Braille-írógép, modern köntösben | Metaphor

A vakok és gyengén látók számára kifejlesztett Mountbatten Brailler-készülék végre 21. századi formát öltött, hála a lengyel Metaphor csapatnak.

Az elektromos Braille-írógépeket gyártó lengyel Harpo vállalat egyik ikonikus termékét, a Mountbatten Brailler-készüléket tervezte újra az ugyancsak lengyel Metaphor designcsapata. A látássérültek mindennapjait segítő írógép első változata 1991-ben jelent meg a piacon, korábbi, mechanikus társaihoz képest sokkal egyszerűbb és kényelmesebb használatot biztosított a fogyatékkal élők számára. A gépet látó és gyengén látó emberek egyaránt használhatják, tulajdonképpen egy írógép és egy fordítógép ötvözeteként működik: a készülékhez csatlakoztathatjuk az asztali számítógép billentyűzetét, majd az általunk gépelt szöveget a készülék Braille-írásra fordítja (ugyanez visszafelé is működik).

A Mountbattent a világ számos pontján ismerik és használják, most azonban a Metaphor-csapat tagjainak köszönhetően ismét egy szinttel feljebb léphetett az eszköz. A designerek szakembereket, kutatókat és gyengén látókat is bevontak a termékfejlesztési folyamatokba, az eredmény pedig egy ergonomikus, letisztult vonalvezetésű termék lett, amely az aktuális trendekhez is jobban illeszkedik, mint az előző színes (talán kissé komolytalan és gyermeteg) változat. A legnagyobb változás, hogy a klaviatúrát és a nyomtatóegységet külön választották egymástól, így egy kevésbé robusztus, könnyebben mobilizálható, inkluzív termék jött létre.

Forrás: White Mad

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük