fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse | Margitszigeti Víztorony

Százötvenkét fokon tekeredő kígyó sziszegve rajong, egész színpadot ölelő az élmény. A friss rockbanda koronától hézagos közönségét a sziget zöldjében őrjöngő, kiéhezett tömeg pótolja – kezek a magasban, virágos szemében a lángsugarú nyár, szájában VIP-buli dübörög. Szinte piramiskorú múltat idéznek a felhőtlen emlékek. Hullámsír-oh-száj pólóján a „givitbek”. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is és találd meg a kis virágfejű küklopszot, ezúttal a Margitszigeti Víztoronyban!

„A sorozat utolsó darabjának eredetileg egy másik, kevésbé ikonikus épületet választottam, de aztán úgy gondoltam, hogy a Margitszigeti Víztorony és a hozzá tartozó színpad a jelenlegi helyzetben relevánsabb lenne. Kiskoromban rengeteg időt töltöttem a Margitszigeten, a víztorony pedig mindig az egyik kedvenc helyem volt ott, de nem csak nosztalgikus indíttatásból esett rá a választásom. A járvány sok embert emlékeztet arra, hogy mi is fontos nekik igazán a mindennapi életben, és nekem – ahogy sokaknak még – majdnem mindennél jobban hiányzik az élőzene. Felszabadító volt a sorozat többi rajzától kicsit elrugaszkodni és egy szabadtéri jelenetet megeleveníteni, a korábbi gellérthegyes illusztrációmhoz hasonlóan” – mondta el Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: keresd meg a képen a kis virágfejű küklopszot!

Margitszigeti Víztorony

A Margitsziget növekvő vízigényét és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítésével szerették volna megoldani a 20. század elején. A jelentőségteljes mérnöki munkára a Magyarországon addig ismeretlen anyagot, a vasbetont elsőként alkalmazó Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanárt kérték fel, aki végül Ray Rezső Vilmos építész-tervezővel együttműködve valósította meg az 57 méter magas, víztoronyként és kilátóként is funkcionáló építményt 1911-ben.

A Víztornyot 1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították, továbbá a Fővárosi Vízművek jelképévé is vált (az építmény ott található a vállalat logójában – a szerk.). A 2013-ban felújított épület vízellátóként már nem üzemel; a víztározó medencét részben elbontották, helyén éttermet alakítottak ki. A toronytest belsejében Visual Art-kiállítások kaptak helyet és továbbra is működik kilátóként. Ha felmegyünk a szecessziós csigalépcsőn, egy nyolc erkélyes kilátóterembe érünk, ahonnan 360 fokos körpanorámában láthatjuk Budapestet a Dunával és a budai hegyekkel.

A 109 éves torony melletti állandó szabadtéri színpad a Nemzeti Színház Szentivánéji álom című előadásával 1938. június 18-án nyitotta meg kapuit. A II. világháború során a színpadot sajnos lebombázták, amit aztán – az átépítést követően – 1949-ben adtak át újra. A mai napig nívós opera- és musicalelőadások, zenés színházi produkciók, tánc- és showműsorok színhelye. A Margitszigeti Víztornyot 2011 óta a Szabad Tér Színház üzemelteti.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük