fbpx
Nyomj Entert

Csató József X Bomo Art

Ki ne ismerné azt az érzést, hogy egy füzet túl szép ahhoz, hogy írjunk, firkáljunk bele… Tartogatjuk, nézegetjük. Holott csak egyszer kell merésznek lenni, és a tehetetlenség megszűnik. Ez az “egyszer” pedig most el is érkezett! A Bomo Art Budapest Kortárs Képzőművészet Sorozatának eddigi összes darabja ordít azért, hogy használjuk. Minden nap.

A Bomo Art alapításának 20. évfordulójának alkalmából egy új és merész ötlettel állt elő, amelyben a hagyományos könyvkötés találkozik a kortárs képzőművészettel. Fiatal magyar művészek közreműködésével 2017-ben elindították a limitált kiadású Kortárs Képzőművészek Sorozatot, amit évente egy alkalommal jelentetnek meg.

Az alkotókkal közösen elkészített naplók stílusa a Bomo Art világától merőben eltérő, mégis tökéletesen illeszkedik eddigi termékeikhez. Ezekkel a mintákkal a múltból a jelen Budapestjébe csöppenünk. Remélik, hogy minél több emberrel szerettethetik meg a kortárs magyar művészetet.

Tavaly Barabás Zsófi képzőművésszel alkották a naplókból, rajzkönyvből és határidőnaplókból álló sorozatot. Idén Csató József képzőművész együttműködésével kétféle határidőnaplót, kétféle rajzkönyvet és képeslapot készítettek. A limitált kiadás 2018 tavaszától 2019 tavaszáig lesz kapható.

Barabás Zsófi és Csató József a Bomo Art sajtóreggelijén a Bárkert Bazárban

Józsi festményeiben a legbensőbb élményeit, érzéseit kutatja és vizsgálja. A színekkel való játék élményt nyújt számára. Minden kép előrevetíti a következőt. Az utóbbi időben papír illetve vászon kollázsokkal is kiegészíti az olajfestményeket. A felhasznált anyagok nem talált matériákból épülnek fel, az egyes elemeket minden esetben ő készíti. Az így született felületek aztán később kihatnak a készülő olaj-képekre is, előidézve egyfajta folyamatos tematikai illetve technikai körforgást. Olyan festőművész, aki alapvetően a naiv festészet és a primitivizmus eszközeivel él, megoldásait olykor könnyed, egzotikus elemekkel tarkítja. Legyen szó időtlen portréiról vagy csendéleteiről, képein a sík és térhatású felületek érdekes összjátéka figyelhető meg. Játékosan vibráló színei és sokféle faktúrája esztétikai örömet nyújt és gondolkodásra késztet.

A kétféle beosztású (heti, magyar névnapokkal ellátott és heti jegyzetelő) Bomo Art határidőnaplókon és képeslapon kollázsmunkáit mutatják be, a rajzkönyveken pedig két, akvarell festményéből kiválasztott mintát jelenítenek meg letterpress technikával.

2018 májusától a Bomo Art Budapest pesti és budai boltjaiban és a webshopon kapható a limitált kollekció, amelynek tagjai:
– két különböző kollázs munkájával ellátott, 2 féle heti beosztású határidőnapló. Az új változat rendelkezik minden heti osztáshoz kibővített jegyzetelős oldalakkal és mindkettő tartalmazza a magyar névnapokat.

– A5-ös formátumú fekvő rajzkönyv, amelyen kétféle akvarell festményéből kiválasztott mintát jelenítettünk meg letterpress technikával.

– Limitált kiadású üdvözlőkártya egy kollázs-alkotásából.

Csató József 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán Maurer Dóra osztályában. Három évben is elnyerte a Derkovits Gyula Ösztöndíjat (2013, 2014, 2015), 2013-ban a prominens Esterházy díjban részesült. Számos önálló és csoportos kiállításon vett részt itthon, de a külföldi kiállításokon is rendszeresen szereplő alkotó. Stuttgartban, Berlinben, Bécsben is többször bemutatkozott már. Művei megtalálhatók a legfontosabb hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményekben.

Fotók: Rácmolnár Milán

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük