fbpx
Nyomj Entert

Csempék Gdynia városából

Hat- vagy négyszögű, kerek vagy szögletes, fekete-fehér vagy színes: Gdyniában számos modernista épületben találhatunk különböző árnyalatú és formavilágú, izgalmas csempeburkolatot. Íme, néhány példa.

A Lengyelországban található Gdynia híres modernista építészetéről, azonban nem csak épületeinek külsejére érdemes figyelnünk: a házak belső terei is rengeteg kincset rejteget. Ilyenek például a jellegzetes formavilágú lépcsők, ablakok, ajtók és padlók. Gdyniában a modernista épületek fontos dekoratív elemei közé tartozott a csempeburkolatok használata, amelyek rengetegféle kompozíció segítségével határozták meg egy-egy enteriőr hangulatát.

A leggyakrabban használt csempeformák a négy-, hat- és nyolcszögletű lemezek, valamint a fűzőszerű, lekerekített – két homorú és két domború – oldalú formák voltak. Mindegyik épületben egyedi módon társították őket; gyakran jelentek meg lakó- és középületek bejárati zónáiban vagy azok lépcsőin, de folyósok és fürdőszobák díszítéséhez is előszeretettel alkalmazták őket. Nagy előnyük a kopásállóság, így még ma is számos ilyen enteriőrrészletet figyelhetünk meg eredeti állapotában.

Forrás: WhiteMAD

Gdynia | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük