fbpx
Nyomj Entert

Design-periodika zine formában | Zinező

Zizi a Telepen címmel nyílt kiállítás az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékére járó tervezőgrafikusok munkáiból, a Zinezőkből. A Telep kiállítóterében a félévente megjelenő design-periodika legizgalmasabb számait lapozhatjuk végig.

Mindig jó olyan egyetemi kezdeményezéseket látni, amelyek legalább annyira a gyakorlás, mint a kísérletezés terepei, és azon túl, hogy a résztvevőkből szakmai közösséget kovácsolnak, időről-időre át is lépik az intézmények falait és nyitnak a publikum felé. Design- és művészetelméletszakos hallgatóként pontosan ilyennek éltem meg például a MOME Inspiráló Designelmélet előadássorozatait, és ilyen projektnek tartom az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszékének hallgatói által szerkesztett designperiodikát, a Zinezőt is. A Zinező (röviden „Zizi”) egyszerre stílusjátszótér és a klasszikus szövegtördelési eljárások gyakorlópályája. Nevét a színező és a zine szavak összetételéből kapta, ami találó, ha arra gondolunk, hogy a Zinező valóban a kiadványtervezés sokszínű, kísérleti terepe.

Szerettem volna olyan feladattal dolgozni a hallgatókkal, amelyben konkrét és nagyon klasszikus tipográfiai, tervezőgrafikai szabályokat megtartva kreatív, egyedi lapokat, napilapot hoznak létre, tudatosan feszegetve azok és saját maguk határait”mondja Süli-Zakar Szabolcs, a Zinező alapítója és a tervezőgrafikus hallgatók konzulense.

Általában egy zine ahogyan tartalmában, úgy formátumában sem ismer határokat, így a Zizi broadsheet méretén sem kell meglepődnünk. A legnagyobb méretű broadsheet a napilapok bevett formátuma volt, majd gazdaságtalansága miatt szépen lassan eltűnt eredeti közegéből, manapság pedig az egyedi művészeti kiadványok kedvelt formájaként éli reneszánszát.

A tervezési folyamat a Zinező tartalmának összeállításával kezdődik. Minden hallgatónak hoznia kell egy friss vagy két-három évnél nem régebbi, egy-két oldalas, angol nyelvű, tervezőgrafikával foglalkozó cikket. Ezután mindenki lefordítja magyar nyelvre az általa kiválasztott írást, majd minden hallgató megkapja az összes cikk magyar változatát. Innentől kezdve igazán szabaddá válik a projekt, mivel további megkötések nincsenek, mindenki maga állítja össze a cikkek sorrendjét és a kiadvány vizuális világát” – meséli a tervezés menetét az egyik volt hallgató, Csiby-Gindele Botond.

És hogy miről olvashatunk a Zinezőben? Nagyjából mindenről, ami útmutatást adhat egy pályakezdő tervezőnek a szakmához való közeledéshez. Például a tíz legnagyobb tipográfiai hibáról, a vezető grafikai trendekről, a „csúnya design mítoszáról” vagy éppen arról, hogyan választja meg a Pentagram új partnereit. Az egyébként is olvasmányos írásokat a grafikai megoldások teszik még érthetőbbé és érdekesebbé.

A broadsheet méretű Zinezőket digitális ofszettel nyomják a glasgow-i Newspaper Club nyomdában és kiállításokon vagy az egyetemi féléves teregetéseken tudjuk őket átlapozni.

A Telepen nyílt kiállítás bemutatja a Zinezőkhöz készült plakátokat és átlapozhatjuk az elmúlt négy év broadsheet méretű Zinezőinek válogatását is. A Zizi a Telepen október 24-ig látogatható.


Kiállítók: Antal Melinda, Appel Sebastian, Bandis Barbara, Bodnár Dorottya, Csiby-Gindele Botond, Csider Ádám, Dalmadi Sándor, Elekes Pál, Erdős Angéla, Jászka Barbara, Kasza Veronika Blanka, Katona Barbara, Kedves Áron, Kolcsár Zsolt, Molnár Roland, Padányi Barbara, Rudics Mónika, Szemmelroth Balázs, Szilágyi Tamara, Szórád Ilona, Sztojka Melissza, Técsi Boglárka, Vajdics Tamás

Showreel: Szemmelroth Balázs

Media & Design Eger | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük