fbpx
Nyomj Entert

DHB X HYPE – Nyitott Stúdiók I CRAFTBENSON + BORBÁS ÉPÍTÉSZ MŰTEREM

A két iroda egy közös stúdióban dolgozik a Duna-parton, nevükhöz számos építészeti és belsőépítészeti projekt kötődik. A CraftBenson legutóbbi munkái között szerepel a Centrál Színház és a Herendi Porcelán Palota, a Borbás Építész Műterem munkái között Év Háza díjas lakóépület, szociális és szakrális épületek szerepelnek. A program során a résztvevők betekintést nyerhetnek az irodák működésébe és megismerkedhetnek a jelenleg futó projektekkel. Nyitott stúdiók a HYPEANDHYPER-en!

Szerzők: Mayer Kitti, Farkas-Zentai Lili

Centrál Színház, Herendi Porcelán Palota, Tesla Budapest – csak néhány hely azok közül, amelyek belsőépítészeti kialakításáért a CraftBenson építész stúdió felelt. Színház, márkabolt, szórakozóhely, mindegyik más és más kihívás elé állította a tervezőiroda tagjait: a látványos, letisztult vagy épp indusztriál belsőknek mi magunk is szemtanúi lehetünk. Benson Marcell tervezőirodája ügyesen vette az akadályokat: a Herendi Porcelánmanufaktúra bemutatótermében klasszikus és modern találkozik egymással, arany-fehér-fekete tónusokra hangolva, s a végeredmény igazi ékszeres doboz. Ezzel szemben a Tesla Budapest – a hely névadójához hűen – egy izgalmas, vibráló, fémes miliő, gépészeti csövekkel, különleges fény- és hangtechnikával megbolondítva.

Fotók: Rácmolnár Milán

A Borbás Építész Műterem nevéhez köthető a szentendrei ökologikus családi ház, mely a klasszikus hosszú házak mintáját követi és a mai kor kívánalmainak is maradéktalanul megfelel. Napkollektor, biobrikett, újrafelhasznált cellulóz hőszigetelés, fatüzelésre alkalmas vízteres kandalló, természetes anyagok – többek között ezek az összetevők kellettek egy izgalmas, modern, élhető és környezettudatos otthon megteremtéséhez, mely az Év Háza Díjat is bezsebelte 2015-ben. Maradunk Szentendrén: a HÉV-aluljárójának újratervezése is Borbás Péter és csapata nevéhez fűződik, ahol különösen fontos szerepet szántak a fénynek, hogy ezzel is barátságosabbá tegyék az átkelőhelyet.

A Design Hét Budapest programsorozat keretében most a két iroda együttesen mutatkozik be: közös, Bem rakparti irodájukban mesélnek a megvalósult projektekről. A tervezés és kivitelezés szépségei és nehézségei, az építészstúdió mindennapjai, és pazar panoráma. Ezek várják azokat, akik ellátogatnak a CraftBenson és a Borbás Építész Műterem főhadiszállására.

Nyitott Stúdió I CRAFTBENSON + BORBÁS ÉPÍTÉSZ MŰTEREM:
Időpont: 2019. október 9-én, 10-én és 11-én, 17:00-19:00
Helyszín: Bem rakpart 30.

További részletek és regisztráció a Design Hét Budapest honlapján!

Szociális érzékenység

A HYPE két apró kérdéssel és persze a rájuk adott válaszokkal szeretné még inkább felkelteni az érdeklődést az adott stúdiók, műhelyek iránt. Mind a tizenöt idén bemutatkozó Nyitott Stúdiónak ugyanazokat a kérdéseket tettük fel. A CraftBenson és a Borbás Építész Műterem számára a környezetbarát anyagok és technológiák, valamint energiatudatos megoldások ismerete és használata éppolyan fontos, mint a laikusok és rászorulók bevonása az építészetbe. 

Melyik három szóval tudnád a legjobban jellemezni a stúdiótokat?

Ökologikus szemlélet, csapatmunka, nyitottság.

Van valami különleges szokásotok vagy mindennapi, de mégis nagyon sajátos rutinotok a stúdión, csapaton belül? Ha igen, mi az?

Minden évben van egy-egy szociálisan érzékeny építészeti projektünk – pl. önkénteskedés, karitatív munka, közéleti aktivitás.


A HYPEANDHYPER 2019-ben újra médiapartnere a Design Hétnek, és ennek kapcsán – egy kiállítás és egy záró meglepetés mellett – az októberi eseménysorozatot mintegy felvezetve, cikksorozatban mutatjuk be az idei Nyitott Stúdiókat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük