fbpx
Nyomj Entert

DHB X HYPE – Nyitott Stúdiók I TÜNDE RUZICSKA CERAMIC ART & CRAFT

Ruzicska Tünde keramikus-iparművész munkáiban a hagyományos kézműves kerámia és a kortárs kísérleti törekvések találkoznak. Az alkotó ezúttal betekintést nyújt a kerámia edények készítésének műhelytitkaiba, mesél az alkotási folyamatról. Hogy miből inspirálódik, milyen megrendelői igényeket kell szem előtt tartania egy-egy újabb kollekció megalkotásakor, arról ő maga mesél tárgyai között. Szabadkézzel formálja tárgyait, mert szilárdan hiszi, hogy a „kézzel készült tárgyak, időtlen értékükkel vezetnek minket az úton.” Nyitott stúdiók a HYPEANDHYPER-en!

Szerzők: Mayer Kitti, Farkas-Zentai Lili

Fotók: Rácmolnár Milán

A hagyományos kézműves kerámia és a kortárs kísérleti törekvések találkoznak Ruzicska Tünde munkáiban. Tálak, tányérok, bögrék, csészék, önmagukban vagy egy készlet részeként – mindegyik egyedi darab. A tervező kézzel építéssel vagy korongozással alakítja ki a tárgy formáját, majd a fatüzes kemencében válik megismételhetetlenné egy-egy darab.

Számos budapesti vendéglátóhelyen találkozhatunk Ruzicska Tünde kerámiáival, így például a ZHAO ZHOU teázóban csodálhatjuk meg indigókék chawan teáscsészéit, és az Arany Kaviár és a TAMA éttermekben is az ő tányérjaiban szolgálják fel a megrendelt fogásokat. De nemcsak a fővárosban, más magyar vidéki városokban, így Zalaegerszegen, a Tannin RESTO étteremben és a győrújbaráti Pipacs Étterem & Bisztróban is belefuthatunk a designer egyedi készleteibe. Nemcsak teázóba, de újhullámos kávézóba is kerültek már Ruzicska-darabok: Bécsben, a The Pelican Coffee Company üzletében földszínű bögréből kóstolhatjuk a kávét. De nemcsak gasztrohelyek, magánszemélyek is felkeresik Tündét, hogy készítsen számukra egyedi készletet: legutóbb például egészen Bázelig utazott egy különleges étkészlet.

Tünde eddig otthoni műhelyében készítette tárgyat, néhány hónapja azonban beköltözött új otthonába, az Art Quarter Budapest új műhelyházába, ahol egy aprócska kis műteremben tervezi, formázza és égeti egyedi kerámiáit. A műhelylátogatás alkalmával az érdeklődők bepillanthatnak a tervezés és kivitelezés teljes folyamatába, megismerhetik a tradicionális kerámia technikákat, és szinte biztosak vagyunk benne, hogy Tünde a kínai utazásairól, az ott szerzett tapasztalatokról és benyomásokról is mesél majd. Megéri tehát kirándulnunk a Nagytétényi útra. Aki a helyszínre érkezik, figyelje az irányítótáblákat, hogy egészen biztosan megtalálja Tünde aprócska, kedves kis műhelyét.

Nyitott Stúdió I TÜNDE RUZICSKA CERAMIC ART & CRAFT

Időpont: 2019. október 12-én, 11:00-13:00 és 14:00-17:00

Helyszín: Art Quarter Budapest, 1222, Budapest, Nagytétényi út 48.

További részletek és regisztráció a Design Hét Budapest honlapján!

A csend az első

A HYPE két apró kérdéssel és persze a rájuk adott válaszokkal szeretné még inkább felkelteni az érdeklődést az adott stúdiók, műhelyek iránt. Mind a tizenöt idén bemutatkozó Nyitott Stúdiónak ugyanazokat a kérdéseket tettük fel. Mi már nem csak a gyönyörű munkái, de a kedves, harmóniát sugárzó válaszai miatt is nagyon vágyunk Tünde műhelyébe…

Melyik három szóval tudnád a legjobban jellemezni a stúdiódat?

Agyagillat, harmónia, jelenlét.

Van valami különleges szokásotok vagy mindennapi, de mégis nagyon sajátos rutinotok a stúdión, csapaton belül? Ha igen, mi az?

Egyedül készítem a kerámiákat, mert így tudom a minőséget és egyedi hangvételt a megfelelő szinten biztosítani a megrendelőimnek, és így tudom emellett az autonóm munkáimmal is megtalálni a kapcsolatot. A napi rutin a megérkezéssel és ráhangolódással történik egy csésze kávé mellett a kanapén ülve, aminek ugyanolyan színe van mint a kemencémnek. :)) Tehát a csend az első, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztázni tudjam a gondolataimat és érzéseimet. Amikor meghallom ezt a belső hangot, ezután kezdődhet minden. Nemrég költöztem be az új műhelyembe, az AQB-be, és ez egy új, izgalmas helyzet…


A HYPEANDHYPER 2019-ben újra médiapartnere a Design Hétnek, és ennek kapcsán – egy kiállítás és egy záró meglepetés mellett – az októberi eseménysorozatot mintegy felvezetve, cikksorozatban mutatjuk be az idei Nyitott Stúdiókat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük