fbpx
Nyomj Entert

Digitális élményközpont és pop-up rendezvényhelyszín a Veszprém-Balaton 2023 programjában

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében olyan beruházások valósulhatnak meg, amelyek nemzetközi szintű attrakciók és művészeti koncepciók segítségével nemcsak hazai szinten növelik Veszprém láthatóságát, hanem európai viszonylatban is az élvonalba emelik a várost.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program infrastruktúra-fejlesztésének középpontjában a kulturális és közösségi programokat kiszolgáló beruházások állnak. Ezek elsősorban a város és a régió meglévő, használaton kívüli, illetve alulhasznosított épített örökségének és közterületeinek újjáélesztését és újraértelmezését tűzik ki célul.

Az egyik fejlesztendő helyszín a veszprémi belvárosban található, elhanyagolt állapotú Balaton Bútorgyár, amely most megújulhat. A tervezett beruházás az elképzelések szerint két ütemben valósul meg: 2022 év végéig növelik a parkolási kapacitást és a helyszín átmeneti funkciót kap – ideiglenes rendezvényhelyszínként és fogadóközpontként működhet majd –, illetve a buszpályaudvar és a Balaton Pláza között elterülő gyalogos és kerékpáros úthálózat is jelentős változáson esik át. A bútorgyár területén zajló fejlesztés második üteme 2024 januárjában indul, ekkor nyílnak meg a terület hosszú távú hasznosítási lehetőségei.

A sajtótájékoztatón Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos részletesen ismertette a Digitális Élményközpont koncepcióját is, mely a volt Szikvíz parkoló területén kap helyet. A CODE névre hallgató központ a digitális múzeumok mintájára épül, amelyekben az élmény mellett az oktatásra és nevelésre is ugyanolyan hangsúlyt fektetnek. A CODE kiemelt missziója lesz, hogy a nemzetközi sztárkiállítások mellett híres magyar és régiós képzőművészek munkásságát is bemutassa. Az alkalmazandó újszerű technológiák, mint az interaktív audiovizuális megoldások, a video mapping vagy video imaging célja az lesz, hogy a művészet iránt kevésbé érdeklődők számára is befogadhatóvá tegyék a múzeum által közvetített kulturális tartalmakat. Az élményközpont a kiállító terek mellett egyéb funkciókkal is bővül: irodahelyiségekkel, ajándékbolttal, étteremmel és egy kávézóval válik teljessé.

CODE látványterv
CODE látványterv | Zsuffa és Kalmár Építész Műterem

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa | Web | Facebook | Instagram

Forrás: sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük