fbpx
Nyomj Entert

Discover I Szőke Lili

„Az egyetemi évek alatt gyakran sodródtam a különböző témák között. Hol a portré-rajzolás, hol a szürreális képi világ, hol a geometrikus vagy ornamentika minták vonzottak, érdekeltek jobban. METU-s diplomamunkámban szerettem volna mindazokat az elemeket átemelni és egyesíteni, amik igazán közel állnak hozzám. A képek elkészítése során elsődleges célom volt a mai ember sokszínűsége, szépsége és annak változatosságának bemutatása. Elsősorban a hétköznapi világunkban megbújó egyediségek ábrázolása érdekelt.

Véleményem szerint, témám mindenkori aktualitást élvez, de különösen most, amikor annyi szélsőséges gondolat is teret nyer a világban. Sajnos, még ma is nap, mint nap találkozunk hol nyílt, hol rejtett formában jelentkező elutasítással, rasszizmussal. Képeimen keresztül arra szeretnék rávilágítani, hogy az egymással való „keveredés” egy lehetőség arra, hogy felfedezzük, milyen szép és különleges az emberi faj. Az odafigyelés és elfogadás révén új távlatok nyílhatnak, amik gazdagítják és színesítik Földünk sokaságát.

Festményeim témáját és üzenetét nagyon finom utalásokkal, jelekkel, mint például a képeken szereplő modellek testtartásával, tekintetével próbáltam megjeleníteni. Elsődleges célom az volt, hogy a nézőt gondolkodásra késztessem. A ruházatot és a hátteret, plasztikus geometriai vagy ornamentika mintákkal díszítettem, melynek célja a környezet és a ruházat kortalanítása volt, ezzel is utalva a téma mindenkori aktualitására.

A tervezés során első lépésben motivációs képeket, fotókat gyűjtöttem. Hol az interneten, hol pedig a környezetemben találtam számomra érdekes arcokat, vagy egy izgalmas mintát. A legnehezebb mindegyiknél az volt, hogy a sok ötletből a fejemben összeálljon maga a kép. A festmények, néhol vegyes technikával (lakkfilc, vizes bázisú festékspray, akvarell stb.), de többnyire olajjal készültek, közepes méretű vásznakra. A lányok arcai naturalista módon, míg a háttér és a ruházat plasztikus geometriai, vagy ornamentika mintákat követve lettek kidolgozva.

A diplomamunkám, azaz az „Árnyalatok” című képsorozat legújabb és legjobban sikerült munkái a februárban nyílt „Második felvonás” című önálló kiállításomon is megtekinthetők. Sokat készültem erre a tárlatra, és szerencsére nagyon jól sikerült. Úgyhogy most egy kis szünetet tartok, de nem sokáig, mert már megvan a következő kiállításom időpontja is.”

Szőke Lili tavaly diplomázott a METU Képi ábrázolás alapszakán


Budapesti Metropolitan Egyetem és a HYPEANDHYPER közös, Discover című cikksorozatában időről időre a művészeti szakos hallgatók, illetve a már korábban végzett diákok diplomamunkáit, kimagasló alkotásait, egyedi projektjeit mutatjuk be – ismerd meg a jövő designereit!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük