fbpx
Nyomj Entert

Közlekedési Múzeum I Diller Scofidio + Renfro

Azt hiszem, el vagyunk kényeztetve. Nem sokkal a Snøhetta Déli Városkapu masterplan pályázaton elért első helyét követően most a Diller Scofidio + Renfro pályamunkája nyerte az új Közlekedési Múzeum tervezésének lehetőségét. Az iroda nevéhez olyan apróságok kötődnek, mint a High Line vagy a “The Shed” a Hudson Yards-on. Magyarul Manhattan mai atmoszférájának alakítói érkeznek Budapestre. Elsőre mondhatjuk, hogy; “na jó, de mi köze New Yorknak Budapesthez?”. Nos, azon túl hogy a három kedvenc városomból máris ismertek kettőt, ez azért fontos, mert pl.: a High Line is csodálatos példája az ipari vagy közlekedési örökség és infrastruktúra újragondolásának, és ez a cég számos más hasonló projekttel is büszkélkedhet. Az Északi Járműjavító vagy Főműhely Magyarország legnagyobb vasúti műhelye, 1868 óta működött 2009-ig, amikor is összevonták és Szolnokra helyezték a járműjavítást.

Amikor a Közlekedési Múzeum fejlesztése elkeződött, a részletes előkészítő munkából és Vitézy Dávid valamint csapata elkötelezettségből biztosra vehettük, hogy valami érdekes fog születni ezen a területen. Az egyszerű üveg kubusok, eltolt és kapcsolódó szintek és terek megőrzik az épületegyüttes eredeti jellegét szinte láthatatlanul kapcsolódnak hozzá, egészítik azt ki.

Azon túl, hogy a Közlekedési Múzeum eredeti épületét is visszakapjuk a Ligetben, a lényeg is megvalósul: végre valódi szentélyt kapnak a közlekedésőrültek, és Magyarország múltjának egy iszonyatosan érdekes szelete is méltó helyére kerül.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük