fbpx
Nyomj Entert

DOSE

A 21. század forradalmi újításai mellett vissza-visszatérnek a nem is olyan régmúlt felkapott termékei. A retrohullám persze nem új jelenség, és a divatvilág mellett életünk más területein is tetten érhető. Gondoljunk csak a vajat felváltó margarinra, melyet most újra legyűrni látszik a vaj a konyhai sütés-főzéseknél, de ugyanilyen a szóda és az ásvány- és forrásvizek örök harca is.

Míg régebben minden háztartás alap felszereltségei közé tartozott a szódásszifon, az egészséges táplálkozással együtt előtérbe került az ásványvíz és eltűntek az igazi retroszifonok a hűtőből. Mostanában mégis előszeretettel vásárolunk szódagépet, hogy az otthoni fröccsözés / limonádézás / szörpözés elengedhetetlen buborékos adalékanyaga szinte végtelen mennyiségben álljon rendelkezésünkre. Ez a hullám ihlette Kaszanyi Nóra MOME-s hallgató DOSE névre keresztelt egyetemi projektjét is, mely egy 6 féle ízben kapható, vitaminokkal dúsított prémium ízesített szóda márkát takar. Mert ki mondta, hogy egy pohár szódában nem lehet ugyanannyi vitamin, mint egy pohár ásványvízben?

A design letisztult és informatív. Az ízeket diszkréten egy-egy piktogram és az ahhoz kapcsolódó színkód jelöli, az üdítős üvegeken megszokott sok kisbetűs olvasnivaló helyett a DOSE üvegeken az űrtartalom mellett az egyetlen megjelenő információ az adott üvegben előforduló vitamindózis. Az üveg formája – kialakítását tekintve – nem ad újat a manapság a boltokban elérhető sodastream márka üvegeihez képest, a 0,33-as fém dobozokat idéző, de átlátszó víztartály viszont annál inkább. A csomagoláson, a kupak megoldásán és a kiegészítő termékeken is végigvonuló egységes koncepciónak köszönhetően pedig a DOSE méltán kerülhetne a prémium üdítőitalokkal egy polcra.

fotók: Szatmári Sára
témavezető: Marcell Tamás

DOSE-01 DOSE-03 DOSE-04 DOSE-05 DOSE-06 DOSE-07 DOSE-08 DOSE-09 DOSE-10 f3c29826488063.55d469e3dfeab (source)