fbpx
Nyomj Entert

V4PLUS | Kedvenc cseh márkáink_05

Arra álmunkban sem gondoltuk volna, hogy V4-es válogatásunkban egyszer még egy TV toronyról is fogunk áradozni. Nagyon úgy fest, hogy a „prágai rakéta” már most felkerült a bakancslistánkra, ahogy a Herrmann & Coufal minimál székét sem utasítanánk vissza, ha úgy adódna. És végre, az ikonikus Baťa cipőmárka is terítékre kerül!

Herrmann & Coufal

A Herrmann & Coufal kreatív stúdióként aposztrofálja magát: két designer, Matěj Coufal és Eduard Herrmann a prágai UMPRUM-on (Iparművészeti Főiskola – a szerk.) találkoztak, majd közösen indultak egy pályázaton, ezt követően pedig egyenes út vezetett ahhoz, hogy közösen alapítsanak stúdiót.

Legyen szó akár beltérben vagy köztéren használatos bútorokról, mindig tudatosan közelítenek a terméktervezéshez: portfóliójukban olyan kivitelezőket-megrendelőket találunk, mint az utcabútorokat gyártó mmcité, vagy a cseh designbútorokat gyártó és értékesítő Master & Master. Előbbi gyártja a Rautster névre keresztelt fémvázas kültéri piknik asztalt és a moduláris Pixel padrendszert, mely a bútoriparból visszamaradt faanyagok felhasználásával készül.

Hermann & Coufal: Pixel utcai bútor (gyártó: mmcité)
Hermann & Coufal: ‘Rautster’ kültéri piknikasztal (gyártó: mmcité)

A mi személyes kedvenceink a Tlesk hulladékgyűjtő – amely bármelyik nyugat-európai városban megállná a helyét –, és a különleges formavilágú Satellite utcabútor. Utóbbi arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet egy köztéri bútor segítségével biztonságos zugot, nyugvópontot találni a nyüzsgő, nagyvárosi környezetben. A Satellite formája a kagylóéra emlékeztet bennünket: a hatalmas beton háttámla a biztonság érzetét kelti bennünk, ugyanakkor a fa ülőfelület kialakításával a tervezőknek sikerült azt is elérniük, hogy ne idegenkedjünk kipróbálni ezt a bútort. Ideális lehet azok számára, akik a zajos városi forgatagban nyugodtan szeretnének beszélgetni egymással. Tesztelnénk!

Hermann & Coufal: Tlesk hulladékgyűjtő (gyártó: mmcité)
Hermann & Coufal: Satellite utcabútor (gyártó: mmcité)

A srácok műhelyében arra is találunk példát, hogy egy-egy bútordarabot ők maguk készítenek el: ilyen például a Gong lámpa, mely a tervezőkre jellemző minimál design szellemiségében készült. De említhetnénk tőlük a végletekig letisztult, fából készült Kimchi széket vagy a TeePee névre hallgató fogast is.

Legutóbb Strasbourg városa kereste fel a designer duót (és az uniós tagállamok tervezőit) azzal a kéréssel, hogy tervezzenek utcabútort az Európai Parlament közelébe. A Herrmann & Coufal válasza a Steps volt, amely lépcsős kialakításával az összekapcsolódást szimbolizálja.

Baťa – régen és most

Jó pár fiatal cseh márkát felsorakoztattunk már, ám az ikonikus Baťa-cipőkről mindezidáig kevés szó esett. Bár cikksorozatunk első részében már említettük Tomáš Baťa nevét, tulajdonképpen eddig mi sem fogtuk fel, micsoda világméretű sikersztorivá nőtte ki magát az 1894-es alapítású Baťa cipőmárka.

A csehországi Zlín városában kezdődött meg a termelés. A modern gépparknak köszönhetően 1905-ben már napi 2200 pár cipőt gyártottak, 1929-re pedig már napi 60 000 párat állítottak elő. Ami a cseheknek jó volt, az a környező országoknak kevésbé: a Baťa piaci egyeduralmától az akkori Magyarországon is tartottak, s a napi sajtó szitokszóként emlegette a márkát. A gyár irányítását az alapító fia, Tomáš Ján Baťa vette át, aki 1939-ben Kanadába emigrált, és ezzel megalapozta a cipőmárka nemzetközi hírnevét. Több ikonikus modellt is adtak a világnak: a legjobb eladásokat a gumiorrú tornacipőjük hozta, az 1970-es években pedig egy, a Converse-hez hasonló vászoncsukával rukkoltak elő, tangapapucsukkal pedig még Robin Williams is pózolt az 1999-es The New York Times magazin címlapján.

Bata Tennis, 1936 – eredetileg indiai kisiskolások számára készült. A gumiorrú cipő lett a cipőgyár egyik legkelendőbb darabja
Bata Wilson, 1977
Limited edition modellek 2014-ből: Star Wars x Bata Heritage SS18

A Baťa ma is meghatározó szereplője a piacnak, s úgy tűnik, a mostani vezetés felismerte a fiatal tehetségekben rejlő potenciált: először cseh, majd külföldi egyetemeken tanuló diákok számára hirdette meg a Bata Young Designers’ Challange pályázatot. A legutóbbi, 2019-es megmérettetésből hárman kerültek ki győztesként – egyikőjük Natálie Nepovímová cseh designer, aki csúcsszuper surranót tervezett.

A Nu: On fantázianévre keresztelt hófehér tornacipőn található fém szerelékek teszik lehetővé, hogy a színes cipőfűzőket tetszésünk szerint variáljuk, létrehozva ezáltal egy teljesen egyedi esztétikai megjelenést. A cseh designer által tervezett sportcipő a Baťa által vallott minőség-kényelem-innováció hármas egységét sűríti magában. S hogy mennyire nem kamu a cseh márka által meghirdetett verseny, az abból is kiderül, hogy a győztes pályamunkák nem maradnak meg a prototípus szintjén, hanem gyártásba is kerülnek.

Aki kedvet érez magában, egy kattintással már most beszerezheti vadiúj sneakerét a webshopon.

Toman Design Studio

2005-ben, Londonban indult útjára a Toman Design Studio, akkor még Jiří Toman egyszemélyes vállalkozásaként, majd többen is csatlakoztak a csapathoz: art directorként elsőként Barbora Toman Tylová, Jiří felesége, majd Lukáš Müller és Vizi Tibor, vezető tervezőként. Tevékenységük szerteágazó, hiszen az arculat-, csomagolás- és kiadványtervezésen túl a visaul identity sem okoz számukra gondot – tavaly ősszel színes, illusztratív munkájukkal ők nyerték a cseh Luhačovice városának arculattervezési pályázatát. A gyógyfürdőjéről ismert város vizuális nyelvét kék-lazac-pisztácia zöld és sötétkék Pantone színekre hangolták, s elhagytak minden olyan sztereotip ábrázolást, amely egy fürdővárosról eszünkbe juthat. Nézd meg az image filmet!

Akkor is eszünkbe kell jusson a Toman Design Studio, ha az egyik legismertebb cseh kerékpár brandre, a Favoritra gondolunk. Az 1953-ban alapított bicikligyárból számtalan olyan kétkerekű gurul ki, amit mi is szívesen elfogadnánk, legyen szó akár városi vagy versenybicikliről. Csak hogy az egyik legmenőbb cangájukat említsük: az AVIATOR modellükkel 2016-ban például az IF Design Award-ot és Red Dot Design díjat is bezsebelte a Favorit. A Toman Design feladata az volt, hogy a márka logóját felfrissítsék: nagy körültekintéssel vágtak neki a tervezésnek, a végeredmény pedig egy új, mégis ismerős, nosztalgikus érzéseket keltő márkajelzés lett.

Kiadványok terén a cseh grafikus-tipográfus Oldřich Hlavsa (1909-1995) monográfiáját kell megemlítenünk, amely hiánypótló vállalkozásnak bizonyult a stúdió életében: a kötet komoly kutatómunka eredményeképp jött létre Barbora Toman Tylová kezei alatt. Az 592 oldal terjedelmű, 2000 reprodukcióval gazdagított, közel 4 kilós könyv érzékletesen mutatja be Hlavsa munkásságát.

Amit még nagyon szeretünk a Toman Design csapatától, az a Coffee Source kávépörkölő és kávézó arculata. Itt a karakteres TRIM POSTER fontot használták a feliratoknál, s ez vált az arculat meghatározó elemévé is. A Coffee Source egész biztosan felkerül a kávéfanatikusok és designérzékenyek térképére: az igazán elszántak a prágai székhelyű pörkölőt vehetik célba, de akik csak egy finom újhullámos kávéra vágynak, azok is megtalálják őket Prága két pontján, vagy akár Brnoban is.

Žižkov TV torony

Hogy mi mindent tartogathat számunkra egy TV torony? Mi mondjuk első blikkre nem sokat néznénk ki az efféle építményekből – azon túl, hogy szép magasak –, a prágai Žižkov TV torony azonban még minket is meglepett. A 216 méter magas, rakétára emlékeztető high-tech csoda 1985 és 1992 között épült Václav Aulický tervei alapján. És bár az ausztrál Virtualtourist weboldal a világ második legcsúnyább épületének nevezte, mi mindenképp arra buzdítanánk minden Prágában megfordulót, hogy ejtse útba a TV tornyot, hiszen az építmény számos része látogatható.

A 93 méter magasan elhelyezkedő kilátóból káprázatos látvány tárul elénk, de ha úgy tartja kedvünk, a 180 fő befogadására alkalmas étteremben is elköthetünk egy laza ebédet, vagy akár meg is szállhatunk a 70 méter magasan fekvő hotelszobában. A homlokzaton a cseh művész, David Černý négykézláb mászó, pucér babaszobrai fedezhetők fel, melyek 2001 óta ékesítik a TV tornyot.

Az, hogy az épület ilyen csúcsmodern belsőt takar, az Atelier SAD csapatának köszönhető, akik a 2009 és 2012 között zajló rekonstrukciós munkálatokért feleltek. Az utópisztikus TV torony belsejében futurisztikus terek fogadnak bennünket. Az anyagválasztást tekintve a fém-fa-üveg felületek dominálnak.

Hófehér mennyezetbe épített világítótestek, a fura lábacskákon álló recepciós pult és a közlekedő terekben elnyúló padok láttán az az érzésünk támad, mint ha egy science-fiction filmbe csöppentünk volna.

Az öntöttvas csigalépcső – a választott matéria ellenére – a könnyedség érzetét kelti, az egyes lépcsőfokokon pedig a világ különféle pontjain magasodó toronyépületekkel találkozhatunk.

A TV torony egyes elemeinek formavilága a világító bárpult felületein köszön vissza, a berendezési tárgyakat és a bútorok nagy részét a Vitra kínálatából választották.

A hotelszobában nagyobb hangsúlyt kapnak a természetes fa falfelületek, a puha szőnyeg pedig otthonosabbá teszi a luxus lakosztályt. A zuhanyfülkével és fürdőkáddal felszerelt fürdőszobából pedig felhőtlenül élvezhetjük a nem mindennapi panorámát.

Little Greta

Nemcsak Prágában, de Münchenben, Londonban és New Yorkban is megvetette már lábát a Little Greta ügynökség, a csapat növekedése ellenére – elmondásuk szerint – mégis sikerült megőrizniük a családias légkört. Hazájukban számos sörfőzdével dolgoztak már együtt: a Primátor márka esetében 15 féle sör csomagolását kellett összehangolniuk, amiért tavaly Red Dot Design díjjal jutalmazták őket. Nekünk nagyon tetszik az a kampányvideó, amit a Primátornak összepattintottak. A manapság unásig ismételgetett kézműves sörfőzés a Little Greta kameráján keresztül egészen más arcát mutatja: a készítők misztikum- és hype-mentes képsorokon keresztül mutatják be a sörkészítést, a komlótermesztéstől az erjesztésig úgy, hogy közben mindvégig érezzük a természet és a szakma iránti alázatot.

Szintén sör és szintén közel áll a szívünkhöz a Morous családi sörfőzde visual identity-je. A német határ közelében fekvő Rýmařov városából jött a felkérés, hogy tervezzenek a vállalkozásnak arculatot. A kézműves jelleg a visszafogott színekre hangolt, fakó címkében köszön vissza: a kanyargó kézírás azt az érzetet kelti bennünk, mintha a sörfőző mester kifejezetten nekünk készítette volna az italt. A sörösüvegek nyakán a település címerállata, a farkas is megjelenik.

Amit még nagyon szeretünk tőlük, a legutóbbi projektjük, aminek sokkal inkább van köze Zlín városához, mint az előbb oly sokat emlegetett sörökhöz. A Little Greta csapata együttműködő partnerükkel, a VRCOT márkával közösen valósította meg a Galerie Zlin falai között bemutatott Rozum versus cit: Zlínský průmyslový design 1918–1958 („Értelem versus érzelem”) című időszaki kiállítást.

A március 1-ig látogatható tárlat az ipari formatervezés történetét mutatja be 1918 és 1958 között, Zlín városára fókuszálva. A Little Greta csapata felelt a kiállítás koncepciójának kialakításáért, a VRCOT pedig legfőképp az AR (augmented reality) és VR (virtual reality) tartalmakat emelte be a kiállításba.


Kéthetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük