fbpx
Nyomj Entert

Egyszerűen nagyszerű

Jönnek a meteorok, védd ki őket, kapsz egy pontot – ennyi az egész. Közben pedig igazán menő, csak ehhez a játékhoz írt zene szól. Ha utazol vagy éppen vársz valamire, sorban állsz, esetleg nem tudsz elaludni, bármikor jó. Szép István grafikussal beszélgettünk kicsit az általa fejlesztett Orbital Drone Defense androidos játékról.

Hogyan jött az ötlet, hogy csinálj egy játékot? Már régi terv volt?
– Jaj, nagyon régi! Mindig azzal viccelek, hogy a halálos ágyamon majd elém hozzák a sok, meg nem valósult játékötletemet… 2004 óta foglalkozom amúgy ezzel, akkor találtam rá a Game Makerre, ami egy egyszerű játékfejlesztő program. Csináltam is akkor egy környezetvédelmi oktatójátékot az E-misszió környezetvédelmi egyesülettel. Aztán azóta sok minden történt, én is felnőttem, meg a program is, illetve megjelentek az okostelefonok, amikkel együtt új lendületet kapott az indie játékfejlesztés is.

Miről szól, ki vagy kik az ellenségek? Miért pont az űrben játszódik?
– Nekem ez a dolog mindig valamilyen játékmechanikai ötlettel kezdődik. Láttam egy képet, hogy hogyan köröz az űrszemét a Föld körül, és eszembe jutott, hogy milyen érdekes lenne megcsinálni, hogy egy csapatnyi műholdat tudjak irányítani úgy, hogy azok mindig együtt maradjanak. Ez aztán elvezetett a retró játékokból ismert “védd meg a Földet” témáig.  Az ötleteimet mindig leírom a füzetembe, és ez is ott maradt volna talán örökre, ha egy haverom rá nem bök, miközben valami tök mást akartam neki mutatni. Kérdezte, hogy mi ez, és mikor fogom megcsinálni. Mondtam, hogy tudod mit, holnap. Csináltam egy kezdetleges prototípust, pár nap alatt ráraktam a grafikát, kiexportáltam androidra, aztán leteszteltük és aztán már megint elakadtam ott, ahol mindig szoktam: a zenénél. Aztán egy pár hét üresjárat után hirtelen bejött a képbe a zeneszerző, Klemencz Dávid!

Nagyon menő, hogy saját zeneszerzője van a játékodnak! Hogyan sikerült Dávidot rávenni erre?
– Én is nagyon örülök ennek! Egy pénteki üzleti reggelin találkoztam egy sráccal, akinek mutattam a prototípust, és sajnálkoztam, hogy nincs “hangemberem”. Ő meg mondta, hogy van egy haverja, aki jelenleg hangmérnök Németországban, de nagyon szeretne zenéket írni. Aznap összekötött minket, átküldtem a demót, hétfőre megvolt a zene. És annyira epikus lett, hogy át kellett kicsit szabnom a játékot is hozzá. Nagyon jól ráérzett az egész dinamikájára, inspiráljuk egymást! Dávidnak a zene egy ugyanolyan szerelem, mint nekem ez a játék dolog, és megbeszéltük, hogy ez egy abszolút ingyenes szerelemprojekt lesz. Nem kérünk pénzt, nem teszünk a játékba reklámot, ha valakinek tetszik, örülünk.

Te is szoktál vele játszani? Kiknek ajánlod?
– Igen, persze. Vicces, hogy csináltam valamit, ami annyira random, hogy nekem is kihívást jelent. Nem ismerek minden trükköt én sem! Azt olvastam egyszer, hogy a jó játék ilyen: easy to learn, hard to master. Jönnek a meteorok, védd ki őket, kapsz egy pontot. Ennyi a szabály. Ez egy rövid, egyszerű játék, de egy szint felé nagyon nehéz menni. Mikor kitettem a játékot, 102 pont volt a rekordom. Még aznap csinált egy ismerősöm 106-ot, egy spanyol srác meg küldte, hogy elért 224-et. Fogalmam sincs, hogy csinálta!

Mennyien használják, töltötték le eddig? Erről van adatod?
– Nem reklámozom nagyon, de nemsokára eléri az 500 letöltést. Jó visszajelzéseket kaptam, és jó volt megcsinálni, ha több emberhez eljut majd, annak meg tényleg nagyon fogunk örülni. Almás verziót nem készítettem belőle, de az is tervben van.

Az Orbital Drone Defense sikerén felbuzdulva, van újabb játékötleted?
– Persze. Már majdnem kész a következő, ami szintén egy egyszerű logikai-ügyességi játék és a multitaskingról szól. Még rajzolnom kell hozzá, Dávid meg már dolgozik a zenén! Ha az megvan, akkor pedig jön egy nagyobb lélegzetű dolog, ami egy többjátékos zombis lövöldözős játék lesz. Évekkel ezelőtt volt egy ilyen prototípusom, és pont a zeneszerző hatására szedtem elő, mert mondta, hogy jó lenne egy játék, amihez majd lehet indusztriál metált, meg hasonló zúzós dolgokat írni. Na ehhez majd lehet.

Az Orbital Drone Defense játékot itt tudod letölteni: bit.ly/2pnSzGp

A teljes zene pedig itt hallgatható meg: