fbpx
Nyomj Entert

„Ez egy forradalom” | VAJ

Kiváló minőség és elmélyült szakmai tapasztalat időről időre valami újdonsággal fűszerezve – Budapest egyik legfrissebb, a József körút és a Rákóczi tér sarkán fekvő gasztrohelyén, a VAJ birodalmában jártunk. Repertoárjukban válogathatunk helyi alapanyagokból készült autentikus, házi kedvencek, köztük túrós táska és különböző csigák közül, de kovászos kenyér és kifli, sőt, francia klasszikusok vagy skandináv péksütemények is megtalálhatók náluk, sallangok nélkül.

A VAJ jelenleg pékségként és kávézóként működik, koncepciójáért a Markó testvérek, Áron és Kristóf, valamint barátjuk, Faisztl Zoltán felelnek. Ahogy az alapítók is elmondták, a VAJ-at a vásárlói igények, vagyis azok megváltozása hívta életre: gyorsabban nő a minőségi pékáru iránti kereslet, mint ahogy azt a piacon lévők ki tudnák szolgálni. A Rákóczi tér és a nyolcadik kerület ezen a téren jól láthatóan hiányt szenvedő környék, így ideális helynek bizonyult a közös vállalkozás elindításához.

„Ez egy forradalom”

Az alapító trió tagjai jól kiegészítik egymást: Áron és Zoltán a VAJ üzemeltetéséért felelnek, Kristóf pedig a szakmát képviseli – a fine dining világát hátrahagyva új impulzusokra vágyott, míg végül a kenyérsütésre esett a választása.

„Kristóf tehetségére és sokéves külföldi fine dining konyhai tapasztalatára építünk, ő az aduászunk. Amit munkaszervezésben, teherbírásban és konyhatechnológiai tudásban Svájcban és Franciaországban begyűjtött, azt most a Rákóczi téren termőre fordítjuk” – emelte ki Áron.

Ahogy a pékség elnevezése is utal rá, az alapítók nagyon szeretik a vajat, így szinte minden itt kapható termék központi alapanyaga ez lett. „Rengeteg vajat használunk és reméljük, hogy mindenki követni fogja a példánkat” – mondta el Kristóf. Majd Áron hozzátette: „Ez egy forradalom”.

Természetesen a VAJ ennél többről is szól: például a jó vendéglátásról, a precizitásról, a részletekre való teljes odafigyelésről. „A jó termék az alap, de az apróságok azok, amik megkülönböztetnek egy helyet a másiktól. Szerencsére olyan csapat verbuválódott a VAJ köré, amelyikben ezek a dolgok természetesek mindenkinek, és ezt nagyon jó látni” – folytatta Áron.

A biztos alapok

A VAJ termékkínálatában a hazai, hagyományos kedvencek mellett kézzel készült, hosszú érlelésű kovászos kenyér, kifli és zsemle, francia leveles tészták, különböző szendvicsek és danishek közül is válogathatunk. A cél a biztos alapok lefektetése volt, a repertoár napról napra bővül valamilyen újabb finomsággal.

Amiről egyértelműen felismerhető a VAJ hitvallása, az az, hogy az itt felszolgált ételek nem a fölösleges szórások, díszítések vagy csírák használata miatt válnak izgalmassá. „A legtöbb dologról már leírta valaki, hogy hogyan kell tökéletesen elkészíteni, ezeket nem kell bonyolítani, újragondolni, csak odafigyeléssel, jó alapanyagokból elkészíteni. Természetesen mindig van, amin lehet hangolni, javítani, de ezekkel kapcsolatban a kulcsszó az odafigyelés és a konzisztencia. Meleg ételeinknél és reggelinknél ugyanez az alapgondolat. Egy ham and eggs legyen az, ami: egyszerű, friss, a legjobb alapanyagokból, tökéletesen elkészítve. Engem ez az egyszerű perfekcionizmus érdekel” – részletezte Kristóf.

Alapanyagaik túlnyomó része hazai kistermelőktől származik. Ahogy Zoltán is kiemelte: „rengeteg dolog van, amiben a hazai áru versenyképes és magas minőségű. A liszt és a vaj viszont a legkényesebb kérdés, ezekből most csak olasz és francia márkákat veszünk”.

Nemcsak a legjobb alapanyagokhoz ragaszkodnak, de danishükbe saját, házi készítésű vaníliakrém és almakompót kerül: már a nyitás előtt elkezdtek kísérletezni a befőzéssel, saját konzervált és fermentált savanyúság elkészítésével, ami a tavasz beköszöntével még hangsúlyosabb szerephez jut majd.

A friss péksütemények, kenyerek, kiflik mellett a VAJ-ban egy delikátpult is helyet kapott. Az ezen megtalálható termékek, mint például a tojás, a tökmagolaj vagy akár a kávé valamilyen formában az üzemben is hasznosulnak. A pult kínálatát a VAJ csapata állította össze nagy gonddal, kérésünkre pedig néhány kedvencüket is kiemelték. Ilyenek például a Heppenheimer tojások, a Rex Ketchup vagy a Kockás Rudi.

A hely, ahol otthon érzed magad

A kifinomult kínálathoz kifinomult, letisztult enteriőr és arculat is társul, amelyek szintén az alapítók ízlésvilágát tükrözik. Bár a tér még vázlatos és folyamatosan alakul, az összkép kialakításánál fontos szempontként fogalmazódott meg, hogy letisztult, mégis otthonos és barátságos enteriőr fogadja a vendégeket, amelyben a folyamatok átláthatósága is előtérbe kerül. A vendégteret mindössze egy átlátszó plexi választja el az üzemtől, így sorban állás közben láthatjuk, ahogy a pékek a zsemléket gömbölyítik, valamint közvetlen kapcsolat alakulhat ki a kenyér készítői és annak fogyasztói között.

A pékség szellemiségét Linka Zsuzsi grafikái teszik még szerethetőbbé és emlékezetesebbé. Szakítva a pékségek megszokott, rusztikus vizuális világával a vaj színei és kockamotívuma mellett kedves címerállatok is a középpontba kerülnek.

Mindig van kenyér

… és nem csak. A VAJ tudatosan törekszik arra, hogy a munkából hazafelé tartó vásárlók akár este fél hétkor is tudjanak válogatni a friss pékáruk közül. Ez az átlagosnál valamivel több maradékot is képez, amit a VAJ csapata az Oltalom Egyesületen keresztül mélyszegénységben élő gyerekeknek és családoknak adományoz.

Az alapítók tervei itt még nem érnek véget: ahogy a korlátozások felengednek és megnyílik a vendégtér, fokozatosan, lépésről lépésre több újdonságra is számíthatunk. Beindul a konyha, jönnek a meleg ételek, a brunch-kínálat, és egyre több cukrásztermékkel, valamint tortával is bővül majd a repertoár. Az esti órákra pedig egy hosszabb gin-lappal is készülnek.

Fotók: Csizik Balázs

VAJ | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük