fbpx
Nyomj Entert

HFDA design SPEED X HYPE | YOZA

A HFDA a neves olasz Istituto Europeo di Designnal (IED) közösen indította el design SPEED nevű mentorprogramját a nyár végén, olyan már stabil, akár külföldi tapasztalattal is rendelkező hat magyar formatervezőnek, akik elkötelezettek cégük további fejlesztése érdekében. Január végéig minden héten egy-egy újabb mentoráltat ismerhettek meg egy kicsit közelebbről itt, a HYPEANDHYPER-en – Koós Daniella és Józsa István, azaz a YOZA.

Daniella bútortervezőként végzett a soproni AMI-ban, míg István formatervezőként diplomázott a MOME-n. Korábban két különálló márkaként – Koodform és Yoza Design – tevékenykedtek, egy idő után azonban felismerték, nagyon hasonló az érdeklődési körük, ugyanazokon a kiállításokon szerepelnek a tárgyaikkal, ezért inkább összevonták a termékkínálatukat és így a továbbiakban YOZA márkanév alatt forgalmazzák a bútoraikat.

Váratlan megoldások, speciális konstrukciók

A YOZA tárgyak közös jellemzője a design és a gyártási technológiák szerves összefonódása. Céljuk, hogy mindig valami váratlan, érdekes megoldást, vizuális élményt nyújtsanak a vásárlóknak.

Míg István fő feladata a gyártásfejlesztés és -vezetés, addig Daniella art direktorként a brand egységesítéséért felel, illetve a napi kapcsolattartás is hozzá tartozik. A tervezési folyamatokat nem osztják meg egymás között, mindenki bedobja a saját ötletét, amin aztán együtt dolgoznak tovább.

A Blickfang-díjas VERTIGO

A YOZA márka ikonikus terméke a VERTIGO polcrendszer, amely 2019-ben elnyerte a bécsi Blickfang kiállítás design díját, bútor kategóriában.

A VERTIGO egy légiesen könnyed polcrendszer, melyben a rendelkezésre álló, négy különböző hosszúságú távolságtartó konzol segítségével, függőlegesen tetszőleges számú polclap építhető össze. Speciális statikai konstrukció, mely a filigrán elemek használata mellett is nagy teherbírást és stabilitást eredményez. A design és az esztétikai megjelenés a statikai rendszer eredménye, annak egyértelmű megjelenítésével. A polclapok távolsága a felhasználó igényeinek megfelelően konfigurálható. A négy különböző hosszúságú távolságtartó konzol felhasználásával a YOZA sztenderdje szerint 24, 36, 60, 75 cm-es polclapok közötti távolság alakítható ki, de a polcok magassága egyedileg is megszabható. A polcrendszer teljes mértékben körbejárható, a tér bármely pontján elhelyezhető. A polc mindkét oldalról könnyen hozzáférhető, térelválasztóként is használható.

A gyártás volumenének növelése és a magas minőség megtartása mellett a YOZA hosszú távú célja, hogy hazai és nemzetközi szinten is meghatározó, ismert design branddé váljon. Daniella és István azt szeretné, ha munkájuk –, ahogy most is – a hobbijuk maradna, és hogy így mindig nyitottak tudjanak maradni az új ötletekre és ezek megvalósítására.

A YOZA és a design SPEED

Daniella és István úgy látja, a mentorprogram új lendületet adott márkájuk definiálásához, a termékfejlesztési irányok és a marketing stratégia kidolgozáshoz. „Tervezőként gyakran van alkalmunk más cégek életébe belelátni, megismerni a problémáikat, és a design illetve a kommunikáció eszközeivel erre megoldást találni. Sokkal nehezebb azonban a saját cégünk helyzetét objektíven megítélni, értékelni, és a feltárt problémák megoldására megvalósítható tervet kidolgozni. A mentorprogram során az bizonyult a legnagyobb kihívásnak, hogy objektíven, nyíltan tudjunk beszélni ezekről a megoldandó problémákkal, a többi részvevő előtt. Ez eleinte szokatlan volt, de a kurzusok során egyre gördülékenyebben és hatékonyabban működött. A résztvevő cégek is – hozzászólásaikkal, észrevételeikkel – segítették egymást, kooperatív légkörben” – mondta el Daniella és István.

„Érdekes a YOZA-t és a magyar designszcéna egészét nemzetközi, különösen milánói székhelyű szakemberek segítségével elemezni, és az ő útmutatásaik alapján létrehozni a cég stratégiáját. Aki nemzetközi piacra szeretne lépni és már van egy kialakult brandje, illetve a hazai viszonyok között rentábilis vállalkozása, annak érdemes jelentkeznie a programra, hogy az exporthoz szükséges üzleti tervét ne csak az itthoni tapasztalatokat leszűrve alakítsa ki, mert az itthoni design-fogyasztói szokások teljesen mások, mint amivel a külföldi piacon találkozhat” – tették hozzá.


HFDA design SPEED X HYPE című cikksorozatunkban a design SPEED hat mentoráltjának tervezői munkásságáról, a mentorprogrammal kapcsolatos tapasztalataikról olvashattok hétről hétre a HYPEANDHYPER-en

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük