fbpx
Nyomj Entert

HFDA design SPEED X HYPE | Viaplant

A HFDA a neves olasz Istituto Europeo di Designnal (IED) közösen indította el design SPEED nevű mentorprogramját a nyár végén, olyan már stabil, akár külföldi tapasztalattal is rendelkező hat magyar formatervezőnek, akik elkötelezettek cégük további fejlesztése érdekében. Január végéig minden héten egy-egy újabb mentoráltat ismerhettek meg egy kicsit közelebbről itt, a HYPEANDHYPER-en – Szakács Barnabás, azaz a Viaplant.

Barnabás művészeti képzésből indult, később tájépítész mérnökként végzett. Ezen irányultságok fúziójának tartja a Viaplant létrejöttét, amely a növényekkel való munka és kísérletezés effektív eredménye. 

Tizenöt éve vezet egy tájépítész irodát; szakmai projektjeik mellett időközben Tájék Művészeti Csoport néven land art alkotásokkal is kibővítették portfoliójukat. Amikor 2015-ben a csehországi Pilsen volt Európa Kulturális Fővárosa, felkérték őket egy, a természeti környezet formavilágát és kellékeit megjelenítő monumentális szabadtéri installációs projekt megvalósítására, amely során Barnabás az ember által alakított táj és művészet kapcsolatát vizsgálta – növényi részekből komponált tájskicceket készített. A tájat – szó szerint – képpé alakítva szerette volna megjeleníteni a város főterén, a Szent Bertalan katedrális mellett. A „teremtés” sajnos végül meghiúsult, a Viaplant azonban megszületett.

Művészeti projektként indult tehát, majd időközben fejlesztésekbe és ezzel egyidejűleg különböző termékek gyártásába kezdtek, így mára ezzel a speciális, növényi összetételű kreatív anyaggal, brandjének építésével foglalkoznak.

Egy adott időpillanat rögzítése

A Viaplant egyértelmű karaktere maga a növény, annak részletei, színe, textúrája – a nővény fejlődésének egy időpillanatát rögzítik, legyen az egy nyári virágzat, vagy őszi falevél. Újragondolták a városi zöldfelületek fenntartása során keletkezett növényi részek hasznosítását is. Az őszi lombleveleken és a lenyírt fűszálakon túl az agresszívan terjedő invazív fajokban – mint például a kanadai aranyvessző vagy a parlagfű – is meglátták a szépséget és a lehetőséget. 

A növények gondos válogatásával és a különleges eljárással egy egyedülálló értékkel bíró és sokoldalúan felhasználható anyagot hoztak létre, melynek sajátossága, hogy minden panel egyedi. Fontos számukra, hogy a teljes munkafolyamat Magyarországon történik. A Viaplant természetes alapanyagai kivétel nélkül hazai forrásból származnak.

Természet és geometria

„Ha belenagyítunk egy-egy növényrészletbe precíz és ismétlődő alakzatokat kapunk – fraktálokat, amik végtelenül komplexek, de matematikai eszközökkel definiálhatók. Egy virág felépítését is képletekkel írják le, amelyek alapján aztán a rendszertani besorolása is meghatározható. Képlet, rend, szabályos formák… Ez a gondolatmenet vezetett oda, hogy elmélyültünk a négyszög, a háromszög és a kocka alapformáiban, és létrehoztuk az első termékeinket, a Quadrum, a Columna valamint a Hedron lámpacsaládunkat” – mondta el a tervező.

A Viaplant és a design SPEED

„A Viaplant csapatával azt a célt tűztük ki, hogy egy nemzetközi szinten ismert magyar brandet hozunk létre. A képzés nagyon hasznos, mert olyan területekre enged betekintést, amit sem a művészeti, sem pedig a mérnöki tanulmányok során nem tudtam elsajátítani. Szemléletformáló modulokat hallgattunk, olyan elemzési, fejlesztési és tervezési eszközrendszert ismertünk meg, ami segíti a saját cégünk megértését, a brandépítést és a hozzá kapcsolódó kommunikációt. Abszolút hiánypótló” – mondta el Barnabás.


HFDA design SPEED X HYPE című cikksorozatunkban a design SPEED hat mentoráltjának tervezői munkásságáról, a mentorprogrammal kapcsolatos tapasztalataikról olvashattok hétről hétre a HYPEANDHYPER-en

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük