fbpx
Nyomj Entert

HFDA design START X HYPE I 4MS

A HFDA idén tavasszal indította el „design START” nevű mentorprogramját, amely során hét tehetséges tervező hosszú távú fejlődési lehetőséget biztosító, egyénre szabott képzésben vehet részt, hogy ezzel is elősegítsék a sikeres magyar designmárkák létrejöttét. Augusztus végéig minden héten egy-egy újabb mentoráltat ismerhettek meg egy kicsit közelebbről itt a HYPEANDHYPER-en – elsőként a 4MS Design csapatát, azaz Csoma Saroltát és Horváth Mátét.

2014-ben egy budapesti workshopon találkoztak, ahol egy csapatban terveztek kollégiumi bútort. Azóta több közös munkájuk is volt, és hát nemrég saját vállalkozásba is kezdtek 4MS Design néven. Sarolta idén végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, Formatervező művész mester szakon. Máté 2017-ben fejezte be az egyetemet Sopronban, mint Okleveles Terméktervező mérnök. Közös munkájuk első nagy sikere a Mix karszék, most már székcsalád, amellyel az Arthungry díjat és 2018-ban a Magyar Formatervezési Díjat is elnyerték. Illetve még nem nyilvános, de a Big SEE nemzetközi díjon, két kategóriában is díjazottak lettek. A saját projekteken kívül pedig az egyik legfontosabb munkájuk a MAM Hungária cumigyár belső terének tervezése volt.

Az első nagy siker

„A Mix karszék megalkotásának célja az volt, hogy olyan praktikus terméket tervezzünk, amely kreatív módon reflektál a fiatalabb generáció megváltozott életvezetési szokásaira, mint a gyakori lakóhely-változtatás és a viszonylag kisméretű lakókörnyezet. A széktervezés a leginkább embert próbáló, végtelenül komplex designeri feladat. Az esztétikum mellett az innovatív műszaki tartalmat, a sorozatgyártás lehetőségét és a kereskedelmi szempontokat egyaránt fontosnak tartottuk. A szép rajzolatú, világos kőrisfa és egy új generációs, számos előnyös tulajdonsággal rendelkező akril kő, a KRION harmonikus kombinációjából jött létre a bútorunk” – mondták el a tervezők.


Fotók: Schiller Noa

Központban a funkcionalitás

Minden munkájuk központi témaköre a funkcionalitás, illetve a felhasználói igények maximális kielégítése. Szeretik, ha egy munka befejezett és minden részlete alaposan kidolgozott, a termék formai és szerkezeti tervezésén kívül, fontos hangsúlyt kap a csomagolástervezés és a hozzá tartozó arculat, illetve a környezettudatos tervezés is.

Három éven belül szeretnék, ha már több taggal kiegészülve működne a stúdiójuk egy saját irodahelyiségben, illetve vágynak egy saját prototípus műhelyre is, ahol kedvükre kísérletezhetnek majd. Közben folyamatosan jelentkeznek a számukra fontos nemzetközi design pályázatokra, és igyekeznek jó kapcsolati hálót építeni a külföldi prominens cégekkel.

A 4MS és a design START

„A design START számunkra egy teljes szemléletváltást eredményezett, amellyel új alapokra tudtuk helyezni a stúdió elindítását. Természetesen ez hosszú folyamat, amin folyamatosan dolgozunk. A legnagyobb segítség a design központú marketing-gondolkodás, az ügyfelekkel való kommunikáció kialakítása és a gazdasági, illetve jogi háttér megalapozása volt, egyben ez volt az egyik legnehezebb része is, hiszen ezek a folyamatok teljesen más szaktudást igényelnek. A legjobb és egyben legfontosabb tanács amúgy türelem volt, ami arra irányult, hogy kis léptékben kezdjük a munkát, és ha szükséges, csak akkor alapítsunk Kft.-t” – jegyezte meg Sarolta és Máté.


Fotó: Schiller Noa

„Ez a program felkészít, illetve felhívja a figyelmet minden olyan buktatóra és lehetőségre, amivel egy kezdő vállalkozó szembesülhet. Az itt kapott információ lényegre törő, a tapasztalt előadók és mentorok a nyers valóságot mutatták be nekünk, ami egy sokkal magasabb szintre emel, mint bármelyik több éves egyetemi képzés. Az életre tanít” – tették hozzá.


A HFDA design START X HYPE című cikksorozatunkban a design START hét mentoráltjának tervezői munkásságáról, a mentorprogrammal kapcsolatos tapasztalataikról olvashattok hétről hétre a HYPEANDHYPER-en

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük