fbpx
Nyomj Entert

HYPE | Heti online programajánló

Az interjúkat, a kiállítás-megnyitókat, a szakmai beszélgetéseket most mindenki otthonról bonyolítja, és – furcsa módon – emiatt mintha a megszokottnál közelibb és még emberibb helyzetben látnánk egymást a virtuális térben. A hétre több olyan platformot is összegyűjtöttünk nektek, ahol hazai és külföldi tervezők egyaránt nyíltan beszélnek arról, hogy milyen körülmények között dolgoznak ebben az időszakban, és hogy hogyan élik meg a helyzetet. A jó hír az, hogy most a külföldi intézmények programjait is nyugodt szívvel ajánlhatjuk, hiszen a kanapéról ugyanúgy részesei lehetünk egy-egy kiállításnak és eseménynek. Mutatjuk a heti felhozatalt!

Lassú élet. Radikális hétköznapok – a Ludwig Múzeum kiállítása

Április 8-án nyílt meg a Ludwig Múzeum új kiállítása, ami a lassú-szemléletmódot, mint napjaink környezeti és társadalmi problémáira adható esetleges megoldást vizsgálja. A téma nem is lehetne aktuálisabb, a múzeumnak azonban még így is hoznia kellett néhány rapid döntést igénylő változtatást az aktuális globális helyzetre vonatkoztatva: az alcím Az élet lassú tempóban-ról Radikális hétköznapokra változott, és mivel egyelőre nem látogathatjuk az intézményt, a kiállításhoz egy külön weboldalt hoztak létre, amely egyfajta tudástárként szolgál; itt elérhetőek a kiállított művek és az online kísérőprogramok dokumentációi is.

Mikor: 2020. április 9. – augusztus 23.

Hol: online


The 100 Day Studio

Boccaccio Dekameronjában egy csapat fiatal a firenzei pestisjárvány elől egy kastélyba menekül és nap mint nap egymás történeteivel szórakoztatják egymást. Az Architecture Foundation új projektje a Dekameron száz novellájának példáját követi, és 100 napon keresztül online előadásokkal, interjúkkal, épületbejárásokkal és beszélgetésekkel kedveskedik mindenkinek, aki az építészet világába menekülne a karantén idején. Ezen a héten többek között szó lesz a sport és a város kapcsolatáról építészeti szemszögből, és arról is, hogy mit jelent építésznek lenni a klímavédelem korában.

Mikor: 2020. április 06 – augusztus 27.

Hol: online


Gary Hustwit Rams online!

Ha csak egy tervezőt lehetne megnevezni, aki a formatervezés történetébe vastag betűkkel beírta magát, jó eséllyel sokan Dieter Rams-t mondanák. Évtizedekig tervezett a Braun cégnek, az Apple tervezője, Jonathan Ive példaképként tekint rá, a jó design 10 alapelve tőle származik, ikonikus munkáinak letisztult formavilágát pedig könnyű felismerni. Megbánta volna, hogy tervezői munkájával a fogyasztói társadalom szolgálatába állt? Gary Hustwit filmjében Rams filozófiáját ismerhetjük meg a szakértők, munkatársak, és maga a tervező szemszögéből.

Mikor: 2020. április 14-ig

Hol: online


Múzeumi karantén-pályázat

Néhány hazai múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum (Fővárosi Nagycirkusz), a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria – összefogott és kiírtak egy közös pályázatot középiskolások és a felsőoktatásban tanulók számára. Olyan irodalmi, zenei, mozgóképes vagy képzőművészeti alkotásokat várnak, amelyek a karantén unalmas óráiban készülnek. Néhány művet is megadtak kiindulópontnak, amelyekből inspirálódni lehet, ezek elérhetőek a weboldalon. A pályamunkákat április 30-ig fogadják, a legjobbakat pedig pénzjutalomban részesítik. Hajrá!

Mikor: 2020. április 30-ig

Bővebben: weboldal


Design Museum – Morag Myerscough – IGTV

A londoni Design Museum elindította Digital Design Calendar-ját, benne számos online elérhető és folyamatosan frissülő anyaggal. Az egyik projektjük a Design Dispatches, amely keretein belül egy-egy tervezőt ismerhetünk meg közelebbről live beszélgetéseken, stúdióbejárásokon keresztül. Előző héten a múzeum igazgatója, Tim Marlow az Instagramon beszélgetett Morag Myerscough brit művésszel. Myerscough a művészet és a design határán mozog, munkái a vibráló színeiről váltak ismertté. Tervezett már kórtermet a sheffieldi gyermekklinikának, és a Design Museum állandó kiállításának ikonikus grafikai és térbeli megjelenésén is ő dolgozott. Az Instagramon visszanézhető beszélgetésből kiderül, hogy mivel tölti a karanténban töltött napokat, hogy kik inspirálják, és hogy miért Frida Kahlo ihlette a konyhája enteriőrjét.  

Hol: online


Weird Sensation Feels Good – An exhibition about ASMR

A stockholmi ArkDes (Centre of Architecture and Design) megrendezte az első ASMR kiállítást, ami most megtekinthető online. Az intézmény gyakran foglalkozik a design olyan kísérleti határterületeivel, amelyek a hétköznapjaink és a kultúránk részei, de kevesebb figyelmet kapnak. Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) egy szenzoros jelenség, általában bizonyos tevékenységek (például a suttogás, csámcsogás, vagy akár a hajfésülés) látványa vagy hangja váltja ki a bizsergéssel járó érzést. Az ASMR az egyik legnagyobb internetes mozgalommá nőtte ki magát, a ArkDes pedig kísérletet tett arra, hogy bemutassa a jelenség történetét és a kortárs kultúrára gyakorolt hatását. Vállalásuk nem csak azért érdekes, mert egy eddig feltáratlan területtel foglalkozik, hanem azért is, mert az „online kiállítás” egy másfél órás profi videó, amelynek része a kurátori koncepció értelmezése, egy vezetett túra és a közönségkérdések megválaszolása is.

Mikor: 2020. április 7. – november 1.

Hol: online

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük