fbpx
Nyomj Entert

Idén is várják a pályázatokat a Magyar Formatervezési Díjra

A hagyományokhoz híven a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) és a Magyar Formatervezési Tanáccsal (MFT) közösen 2021-ben is meghirdette a Magyar Formatervezési Díj pályázatot.

Magyarország legrangosabb dizájnpályázatát 42. alkalommal hirdeti meg közösen az SZTNH, az ITM és az MFT. Az elmúlt években a dizájn fogalma, eszköztára egyre szélesebb körben épült be a hazai vállalkozások és intézmények mindennapi munkájába. Ennek a folyamatnak az erősítésére, a dizájn céltudatos, eredményes használatának ösztönzésére alapították meg a Magyar Formatervezési Díjat (MFD). Az MFD-re tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt pályázhatnak. Jelentkezni az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal lehet. A díj a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését hivatott szolgálni, a pályázatokat pedig termék, vizuális kommunikáció, illetve terv és diákmunka kategóriákban nyújthatják be a versenyzők.

A rangos szakemberekből álló bírálóbizottság a pályázatokat két fordulóban, olyan értékelési szempontok mentén méri össze, mint a formai minőség, az újszerűség és eredetiség, a felhasználóközpontú kialakítás, a piaci versenyképesség vagy épp a fenntarthatóság szempontrendszerének való megfelelés. A zsűri tagjai: Árkossy Tamás (okleveles faipari mérnök, címzetes egyetemi docens, tulajdonos, ügyvezető, Árkossy Bútor), Gaszt Attila (ügyvezető igazgató, GIA Form Kft.), Hefkó Mihály DLA (Ferenczy Noémi- és Ybl Miklós-díjas belsőépítész, címzetes főiskolai tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia tagja), Kecskés Orsolya (ötvösművész, ékszertervező, Ékszerek Éjszakája Budapest és EightDays Design alapító tag), Koós Pál habil. (Ferenczy Noémi-díjas formatervező, egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese), Dr. Lógó Emma (ergonómus, egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Marcell Tamás DLA (tervezőgrafikus, egyetemi docens, BA szakvezető, szakfelelős, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Sütő Erika (Magyar Formatervezési-díjas szilikátipari tervező, ékszertervező, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület). A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. A díjátadóra ősszel kerül sor a Design Week programsorozat keretében.

„A hazai ipar számára nem csupán az innovativitás fontos a versenyképesség fenntartásához és növeléséhez, hanem a dizájnszemlélet is, amely nagyban segítheti az adott termékek és szolgáltatások használhatóságát, működésük könnyebb megértését. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt pályamunkák részt vehetnek azon a kiállításon, amelyen a díjazott alkotásokat mutatják be a nagyközönségnek. Az elismeréseket a kiállítás megnyitóján, ünnepélyes keretek között adják át. Bízunk benne, hogy a járványhelyzet ellenére ez valóban megtörténhet majd személyesen” – emelte ki Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, április 30-án éjfélig várják erre az e-mail címre: mfd@hipo.gov.hu.

A jelentkezéssel kapcsolatos további információk erre a linkre kattintva találhatók.

Magyar Formatervezési Díj | Facebook | Instagram
SZTNH | Web

Forrás: sajtóközlemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük