fbpx
Nyomj Entert

Indulj el! | Dunakanyar

Vízpart, szigetek, hegyek, festői kis falvak, gazdag történelmi emlékek: a Dunakanyar kis területe ellenére is elképesztően sokoldalú térség. Fekvésének köszönhetően csodás természeti adottságokkal rendelkezik, egyesek szerint pedig a Föld szívcsakrája is errefelé, Dobogókőn található. Ebben nehéz kételkedni, ha körbejárjuk a környéket. Az Indulj el! sorozatunk keretében mi is megtettük ezt, és most megosztjuk veletek azokat a máris kedvenceinkké vált helyeket, melyeket út közben felfedeztünk.

A Dunakanyar vonzerejét sokfélesége adja: három régió (az északi, a keleti és a közép-magyarországi), valamint három megye (Pest, Nógrád, Komárom-Eszergom) is találkozik itt. Emellett három hegység is a környékhez tartozik, név szerint a Börzsöny, a Pilis és a Visegrádi-hegység. Történelmileg a visegrádi középkori királyi palota és az esztergomi vár teszi tekintélyessé a Dunakanyart, természetileg pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A tájegység mindig is vonzotta a turistákat, de az utóbbi időben még több izgalmas hellyel bővült: strandolni is egyre több helyen tudunk, valamint éttermek és bulik tekintetében is kifogástalan a környék kínálata.

Illusztráció: Bárdos László

Kisoroszi szigetcsúcs

A Szentendrei-sziget legészakibb csücske túlzás nélkül a Dunakanyar és az ország egyik legjobb helye – mindegy, hogy a magasból vagy a partról nézzük. A strandterület van akkora, hogy kényelmesen elférjünk, és megőrizze a természet hangulatát. A felváltva homokos és finom kavicsos parton gyönyörködhetünk a dunai tájban, evezhetünk, vagy ehetünk egy jót – tényleg jót – a strandtól pár lépésre fekvő büfében.

Kirándulás a Remete-barlang körül

Ha Zebegénytől indulunk és a Remete-barlangot vesszük célba, az ország egyik legszebb, panorámában gazdag gyalogtúráján találjuk magunkat. A Remete-barlanghoz is megéri felkapaszkodni, hiszen pontosan a Duna kanyarulatában található, így tényleg elképesztő kilátással rendelkezik. A félig mesterséges sziklafalba vájt barlangok nevüket egykori szerzetes lakóikról kapták, de állítólag római legionáriusok is laktak bennük.

Nomád bár, Nagymaros

A mezítlábas szórakozóhelyként aposztrofált Nomád bár tényleg nomád és tényleg mezítlábas. Kismaros és Nagymaros között található, és maximálisan laza hely, ahol lehet táncolni, pihenni, slackline-ozni, de még sátrazni is. A legjobb, ha kenuval érkezünk, mert akkor tényleg olyan, mintha egy másik, sokkal természetközelibb világban léteznénk.

Királyréti Erdei Vasút

A legtöbb magyar gyereknek van valamilyen emléke a királyréti kisvasútról – olyan dolog ez, amin generációk osztoznak, és ez nem véletlen, hiszen ez az ország egyik legidősebb erdei vasútja. A Morgó-patak völgyében halad, Királyrét állomásáról pedig több börzsönyi túraútvonalon is elindulhatunk.

Vácrátóti arborétum

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben találjuk az ország leggazdagabb növénygyűjteményét. A 27 hektáros, romantikus kert alapjait a 19. században alakították ki, ma pedig 13 ezer növényfaj otthona. A hazai flóra mellett egzotikus növényekkel is megismerkedhetünk itt – például a Pálmaházban, vagy a Kaktuszházban –, de azt is megtehetjük, hogy csak egy séta keretében élvezzük a park végtelen szépségét és nyugalmát.

Visegrád városa

Visegrádról mindenkinek a vár vagy a Visegrádi Négyek jutnak eszébe, azonban maga a város is megéri, hogy jobban felfedezzük. A középkor szellemét minden évben megidézik a nevezetes épületeiben megrendezett programok: nyaranta a Salamon-toronyban lovagi tornát, a Fellegvárban reneszánsz koncertet tartanak. Nemcsak nyáron, hanem egész évben is látogatható vasárnaponként a Rendezvénytéren megtartott termelői piac, ahol a község és a Dunakanyar termelőitől és kézműveseitól vásárolhatunk. A visegrádi Pisztrángos-tóból akár magunknak is kifoghatjuk az ebédünket, amit aztán az Ördögmalom étteremben elkészítenek nekünk.

Illusztráció: Bárdos László

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük