fbpx
Nyomj Entert

Csak semmi sallang | Balatonic

Egy tonik, amely nem elnyomja, hanem kiemeli a gin ízjegyeit, mindemellett Magyarország egyik ikonikus és inspiráló helye, a Balaton előtt is tiszteleg: itt van a nyár új, kedvenc, természetes és minőségi itala, a Balatonic!

Sebestyén Norbert nagy gin-tonikrajongóként egy barátjával, későbbi üzlettársával együtt álmodta meg a Balatonic italt. „Rengeteg hazai és külföldi kóstolón vettünk részt utazásaink során, számos mixerkülönlegességet ízleltünk, lenyűgözött minket az a változatos és kreatív koktélkultúra, ami a minőségi ginek és tonikok párosításai mögött van” – mesélte Norbert.

Először ginben gondolkodtak, de minél mélyebben ismerték meg a tonikválasztékot, annál inkább körvonalazódott, hogy hiányzik egy olyan ital a kínálatból, amely nem dominálja a gint, hanem felerősíti annak valódi ízjegyeit: „Egy tiszta tonik, ami nem akarja »túlharsogni« a gint, hanem tökéletes kiegészítőként hozza ki annak vonásait. Egy tonik, ami az igényes társasági összejövetelek és a színvonalas éjszakai bárélet valódi ikonjává válhat” – emelte ki.

Így a gondolatot elhatározás követte és elkezdődött felfedezőutuk tele kutatással, receptúrák megalkotásával és finomhangolásával, tudományos jellegű kóstolásokkal. A legnagyobb kihívást a tökéletes ízvilág eltalálása jelentette. „Nem nyugodtunk, amíg nem éreztük, nem ízleltük azt a poharunkban, amire bátran mondhatjuk, hogy olyan prémium minőséget képvisel, amit a hozzánk hasonló gintonik-kedvelőknek szeretnénk nyújtani” – tette hozzá.

Több évnyi lelkiismeretes felkészülést és kísérletezést követően végül megalkották a megfelelő receptúrát és palackba zárták a Balatonicot.

De miért pont Balaton?

„Két oka is van annak, hogy a Balaton előtt tisztelgünk. Egyrészt egy balatoni hétvége során – természetesen finom gin-tonikot szürcsölve – ütöttük le az utolsó kártyát, hogy tonikot fogunk készíteni, amihez tagadhatatlanul hozzájárult a magyar tenger egyedi, inspiratív miliője. Másrészt később a sors úgy hozta, hogy szakmai partnereink is mind a Balatonhoz kötődnek, így végül nem lehetett kérdés, hogy a név Balatonic lesz” – mondta el Norbert.

Amellett, hogy egyéb tonikokkal ellentétben a Balatonic nem uralja, hanem erősíti a gin ízvilágát, más jellegzetességetek is tartogat: nem tartalmaz semmilyen extra aromát és illatanyagot, valamint különösen tiszta állagú.

A tonik lelke

A minőségi gineket vagy akár vermutokat kiegészítő italhoz minőségi alapanyagok társulnak. Az ötletgazdáktól azt is megtudtuk, hogy a legfontosabb alapelem a kinin, vagyis a tonik lelke. Ezt hosszas keresés eredményeként egy európai manufaktúrától szerzik be, amely maga is igen komoly kutatómunkával keresi és találja meg a legtisztább kínafaforrásokat – itt is első a minőség.

A kiváló ízvilág továbbá a megfelelő arányokon is múlik. „Ha ezeket jól eltaláljuk és megalkotunk egy receptet, akkor az azt követő munkafolyamatok jórészt rutinfeladatnak tekinthetők. De idáig hosszú út vezet, rengeteg finomhangolással, ginnel vagy egyéb párlatokkal való összekóstolással, kísérletezéssel. A gyártás során sem dőlhetünk hátra, rengeteg múlik például a megfelelő szénsavasításon, hogy egyet említsek a sok közül” – részletezte.

Balatonic és Balatonic Bar Edition

A Balatonicot egyelőre két változatban kóstolhatjuk meg: az egyik egy leheletnyit citrusosabb ízvilágot képvisel, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyasztók önálló üdítőként jobban kedvelik. A Bar Edition a mixerek nagy kedvence, egy nyersebb, karakteresebb, igazi ínyenc koktélösszetevő.

Mindkét ital karakteres címketervvel társul, ami Tóth Andrej tervezőgrafikus és képzőművész keze munkáját dicséri. A koncepció egy élénk, játékos, de mégis letisztult vizuális világ létrehozása volt, ami jól tükrözi a Balaton elbűvölő, harmonikus hangulatát. „Andrej igazi művészi munkát végzett, megteremtette azt a címkét, ami nemcsak látványában, de emocionálisan is megfogja vásárlóinkat” – tette hozzá Norbert.

A tonik kedvelői számára jó hír, hogy a Balatonic csapata további ízek piacra dobásán is dolgozik: egy nyári esték hangulatát idéző, virágosabb ízjegyű, és egy, a kinint még inkább hangsúlyozó italon. Az alapítók a cukorra érzékenyebb fogyasztókat is szeretnék megszólítani, hogy ők is kompromisszummentesen élvezhessék a tonik és a gin-tonik fogyasztását.

A Balatonic már elérhető néhány budapesti delikáteszüzletben, de a márka webshopjából is bármikor megrendelhetitek. Próbáljátok ki ti is!

Balatonic | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük