fbpx
Nyomj Entert

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai gasztronómia szereplőire fókuszálunk. Az első részben öt olyan embert ismerhettek meg, akik számára a vendéglátás sokkal inkább hivatás, mint kiüresedett fogalom – szenvedéllyel és alázattal fordulnak szakmájuk felé, ki-ki a maga módján. Van, aki számára a tea jelenti az inspirációt, és van, aki házias és egyszerre izgalmas ízvilágú főzelékeivel lopta be magát a vendégei szívébe: többek között a miénkbe is. A Piqniq Budapest és a Mastercard közös kampánya.

Zhao Zhou Tálos Gábor

Tálos Gábor több mint harminc éve, pekingi tanulmányai során kezdte el bejárni a Távol-Keletet. Küldetésévé vált a tea és az ehhez köthető, évezredek alatt felhalmozódott tudás közvetítése. Elhatározta, hogy itthon is meg kívánja mutatni ezt az értéket. Hisz benne, hogy a tea és a teázás, valamint az a köré épülő filozófia, nyugalom és élvezeti érték könnyen lehet több is, mint amit a hétköznapokból ismerünk. Nem csupán a legkiválóbb teákat hozza el Magyarországra, de rengeteget tanul és inspirálódik is, hogy a legmagasabb minőségben, a legszélesebb ismeretanyag birtokában tudja közvetíteni a teázás művészetét.

„A minőségi vendéglátáshoz kell, hogy lásd a másikban az embert. Ha ez megtörténik csapat- és vendégszinten is, akkor megvan a kapcsolat, akkor mindenki tudja, hogy oda tartozik, és máris máshogy fogja kezelni a dolgokat.


Grumpy – Ispán Szilvia „Sziszi”

Sziszit (Ispán Szilvia) sokan a Liszt Ferenc téren található Menzából ismerhetik, ahol tizenhat évet dolgozott, amit további hét, embert próbáló hajós vendéglátással töltött év előzött meg. Az ebben az időszakban szerzett hatalmas tapasztalattal, valamint rendkívüli felkészültséggel, a benne folyamatosan motoszkáló hiányérzetből táplálkozva indította saját üzletét, a Grumpyt.

Három évig dédelgette magában a Grumpy gondolatát, majd végül 2019 októberében nyitott meg. „A Menzát is teljes odaadással csináltam, de ez az a hely, ami valóban én vagyok; itt vagytok igazán nálam, olyan, mintha hozzám jönnétek haza” – mondja. Egy célja van: hogy mindenki elégedetten távozzon, és ehhez nem fél megnyílni, egész személyiségével van jelen mind a konyhában, mind a pályán.


Freyja – Markovics Gergő, Dormán Péter

A Freyja pár év alatt fogalommá vált Pesten, és ugyan Markovics Gergő és Dormán Peti szerint operatívan működne nélkülük, a minőségi termék és a hangulat, amit a hely ad, hozzájuk kapcsolódik. A rendkívül magas színvonalon készülő croissant-okkal nem csupán azt érték el, hogy az emberek tóduljanak a Freyja-élmény miatt az üzletbe, hanem azt is, hogy a pékáru hazai kínálatára is hatással legyenek kiváló termékeikkel. A vendégek nem hagyták őket magukra akkor sem, amikor kényszerből kiszállításra kellett átállniuk. A rajongásból támogatás lett, és olyan emberek is elkezdtek croissant-t rendelni, akik addig soha nem jutottak el a Szövetség utcába.

„Ha figyelsz a közönségedre, mindegy, hol vagy, túlélsz.


Hokedli – Sinkó Bori

Sinkó Bori a Kétker-Étkem kiszállítással került a vendéglátásba. Hosszas pénzügyi tervezés és pályázati mentorálás után vágott bele a Hokedlibe. Miközben viszi a szíve, és behozza a CSR-vonalat is az üzletbe, Ispán Sziszihez hasonlóan két lábbal áll a földön és előre gondolkodik. Így rakott össze két nap alatt kiszállítást a Hokedlinek, és így lett a főzelékezőnek saját pandémiás terve is, amikor kellett. Utóbbit nem volt rest megosztani másokkal sem, Bori ugyanis nagyon hisz a kapcsolati tőke erejében, legyen szó beszállítói vonalról vagy vállalkozók közötti együttműködésről.

„Nagyon fontos, hogy odafigyelj a vendégre, hogy tudd, mire vágyik – hiszen őt szeretnéd boldoggá tenni és vendégül látni!” – ez az, amit Bori máig szem előtt tart. Szeret kísérletezni, de tudja, hogy nem csak magának főz. Ha a vendégnek tetszik a vega irány, ő is fejlődik benne, de azokra is gondol, akiknek kell a főzelék mellé a hús. Ez az az alázat, amit szerinte soha nem szabad feladni.


Espresso Embassy – Gréczi Szilárd

Gréczi Szilárd az egyik legrégebbi budapesti specialty kávézó, az Espresso Embassy üzletvezetője. Mielőtt baristaként munkába állt volna itt 2014-ben, több kávézóban is dolgozott, sokféle munkakörnyezetet és üzletfilozófiát megtapasztalt. A kávézós lét során megélt sok pozitív és sok negatív élmény után az Espresso Embassyban találta meg magát, azt az atmoszférát, ami segíti, hogy üzletvezetőként is a legjobbat tudja kihozni magából.

„A boldog vendég a kiegyensúlyozott alkalmazottaknál kezdődik.”

Számára a csapat és a vendégélmény a legfontosabb. Szilárd hiszi és vallja, hogy a boldog vendég a boldog alkalmazottnál kezdődik. Ahhoz, hogy ezt az egységet meg tudja teremteni, nem csupán a saját személyiségére és az elmúlt évek tapasztalataira hagyatkozik. Rengeteg szakirányú irodalmat olvas szervezetfejlesztésről, motivációs tréninggel kapcsolatos anyagokat tanulmányoz, mindemellett egy coach segítségét is igénybe veszi. Rendszeresen figyeli a többi kávézót, elemzi a tipikus hibákat és a jó megoldásokat, a tanulságokat pedig beépíti az Espresso Embassy életébe.

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram


A Piqniq Budapest és a Mastercard közös kampányában a hazai gasztrovállalkozások szereplőit mutatja be huszonöt témán keresztül: vendéglátósok, szakemberek, beszállítók, illetve a szektorhoz kapcsolódó szakértők mesélnek saját tapasztalataikról, hitelesen. Hetente jelentkező sorozatunkban őket ismerhetitek meg.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük