fbpx
Nyomj Entert

Kassa főutcáján pompáznak az Edinas paper kreációi

Az Edinas paper különleges papírinstallációi már nem csak az ország határain belül hódítják meg a gyanútlan járókelők szívét. Szeptember közepe óta Kassa főutcáján, az exkluzív ékszereket forgalmazó Egne kirakatában is felfedezhetjük a tervező keze munkájának gyümölcsét. Az együttműködés részleteiről Németh Edina, a márka alapítója mesélt nekünk.

Hogyan találtatok egymásra a szlovák vállalkozással?

Egy nagyon kedves régi partnerünkön, Mónin keresztül történt a kapcsolódás, aki az Egne  ékszerekhez készít exkluzív dobozokat és ajándékzacskókat. Rögtön megtaláltuk a közös hangot, szerencsére teljesen szabad kezet kaptam a tervezéskor. Azt, hogy mennyire eltaláltuk az elképzelésüket, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hosszú távon terveznek velünk, rögtön egy négy évszakos kirakatra tudtunk megállapodni.

A kirakatban Kassa városának ikonikus épületei láthatók miniatűr méretben, hófehér kivitelben, ezeket egészítik ki a visszafogott színekre hangolt szezonális elemek. Hogyan indult a tervezés és mit érdemes tudnunk a kirakatban felbukkanó épületekről?

Az ékszerüzlet Kassa főutcáján helyezkedik el, ahol megannyi látványosság található. Hamar körvonalazódott, hogy a megrendelőnek fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a történelmi épületre, amelyben a showroom helyet kapott – büszkék rá, hogy ezen az előkelő helyen van az üzletük. Az úgynevezett „Beggar’s house” art nouveau homlokzat arról nevezetes, hogy a legenda szerint egy koldus építette azt összekalapozott adományokból  – erről árulkodik az épület tetején látható szobor is. Ez az épület lett a kirakat fő eleme, ezt több rétegben használt, lézervágott papírelemekkel tettük térbelivé. Az épület tetején látható több mint ezernégyszáz cserepet a különleges hatásért érdekében egyenként ragasztottunk fel. Emellett a kirakat állandó elemeként jelenik meg a Kassai Állami Színház épülete és a Szent Erzsébet katedrális is.

A hosszútávú együttműködés és a fenntarthatóság jegyében olyan kirakatot terveztünk, amelyben az állandó épületek szezonális elemekkel egészülnek ki, az aktuális évszakhoz igazodva. Az őszi kirakathoz – az épület ornamentikájából inspirálódva – art nouveau formákra emlékeztető levélkompozíciókat készítettünk különleges, rozéarany prégelt részletekkel.

Térjünk ki a részletekre is. Egy ilyen volumenű kirakati installáció megtervezése mennyi időt vesz igénybe? Hány munkaóra alatt készül el egy ilyen kompozíció, és hogyan kell elképzelnünk a különféle kivitelezési folyamatokat?

A tervezési folyamat általában egy-két hétig tart, mivel nagyon pontos vízióm van azzal kapcsolatban, hogy mi a cél, milyen élményt adjon az installáció. A grafikai tervezés során egy jól összeszokott csapattal dolgozom, így hamar eljutunk a vázlattól a végleges tervig. Ezután a tesztelés következik, amikor lézervágással 1:1 prototípusokat készítünk, így tökéletesítjük a részleteket. A kivágott elemekből kézzel alakítom a térbeli papírelemeket. Pontosan nehéz megmondani, hogy mennyi időt is vesz igénybe egy efféle kirakatnak a megvalósítása, annyira szerteágazók a folyamatok. Mégis, ha mondanom kellene valamit, akkor nagyságrendileg összesen 200-250 munkaórába telik megtervezni, tesztelni, lézervágni, összeállítani, finomhangolni minden egyes részletet.

Milyen újdonságokat láthatunk legközelebb Tőletek?

Marketing területen szerzett tapasztalatunkból fakadóan szeretünk teljes körűen gondolkodni, így gyakran egyéb offline megoldásokat is javaslunk az ügyfeleinknek. Az Egnének olyan exkluzív ajándékokat készítettünk, amelyekkel meglephetik a partnereiket.

Jelenleg a karácsonyi kirakat kiegészítésein dolgozunk. Ez majd kassai, téli mesevilágot elevenít meg, középpontjában egy mozgó óriáskerékkel. Ez azért is lesz különleges, mert az ékszereket magába az installációba integráljuk majd, lesz olyan gyűrű, amelyik egy szánban, egy másik pedig az óriáskerék egyik kabinjában kap helyet.

Kreatív koncepció és kivitelezés: Edinas paper
Grafikai tervezés: Pagina Galéria
Lézervágás: TCN Sign Studio
Prégelés: Styleboxes
Fotó: Kiss Lenke
Videó: Dálnoki Róbert

Edinas paper | Web | Facebook | Instagram
Egne | Web| Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük