fbpx
Nyomj Entert

Kiteker

Nyilván megvan amikor hirtelen a zsebetekhez kaptok, hogy rezeg valami, pedig a telefon az asztalon van. Vagy hogy a madárcsicsergésre azt hiszitek, a telefon prüntyög. Amikor hasztalan sétáltok fel és alá telefonálás közben, vagy a távirányítót próbáljátok úgy tartani, hogy még “lássa” a tv.

A Curious Rituals nevű tanulmány ezt a kérdéskört járja körbe, s a legtöbb képnél szerintem meglesz az ‘aha’. Készítői az Art Center College of Designban nyomulnak, név szerint Nicolas Nova, Katherine Miyake, Nancy Kwon, és Walton Chiu. Céljuk az volt, hogy bemutassák, hogy a az új technikai eszközök melyek újabban egy emberöltőn belül is számtalanszor megváltoztatják bevett mozdulatainkat, hogyan formálnak vagy deformálnak minket.

Ahogy a csapat egyik tagja, Nicholas Nova elmondja, ez igaziból egy tyúk vagy a tojás kérdéshez hasonlatos helyzet, melyben mind a termék formája és ergonómiája, mind az, ahogy kinézünk vele nyilvánosan, befolyásolja ezeket a gesztusokat és mozdulatokat és nehéz megmondani melyik irányból volt az első impulzus.

A könyv ingyenes, a minimál, tehát nekünk tetsző illusztrációkat pedig Katherine Miyake készítette. Ha esetleg végigolvasnátok a könyvet, néhol meglepő dolgokkal találkozhattok. Amellett, hogy felfigyeltem az egészre a menő illusztrációk miatt, azért nem állítanám, hogy baromira komolyan vettem a tartalmat. Egészen amíg el nem jutottam ahhoz a részhez, ahol azokat a rítusokat írják amelyekkel az emberek idegenek közt próbálnak meg időt hajtani telefonnal. Menübe be, menübe ki. Beállítások. Wifi be, wifi ki.

A projektnek egy blogja is van.