fbpx
Nyomj Entert

Régi idők új logói

Akik grafik dizájnban, arculatban vagy akár csak szigorúan logókban utaznak, azokat biztos nem ér váratlanul e cikk felismerése, mely szerint a régi idők logói egyre nagyobb hatással vannak jelenünk munkáira.  Ha valaki ezt gyakorlatban is látja, az bizonyára a világ szerencsésebb felén, amerikai esetleg angol kisvállakozások között tengeti mindennapjait.

 1671671-slide-zachshuta-lwrco_580x326

A jól azonosítható trendet semmi sem jelzi jobban, mint hogy már parodizálják is. A hipsterre remixelt arculatok egészen pontosan megvilágítják a helyzetet. Ez ma a divat. És az a tény, hogy Magyarországon még nem sűrűn látunk ezekre példát, éppenséggel nem jelent semmit.

1671671-slide-kokoromoi-sr-logo_580x390

Szóval a menő los angelesi és williamsburgi kis cégek már így nyomják, talán azt az ellenkultúrát is képviselve, mely azon filozófiai magon hajtott ki, hogy a régi időkben a lelkiismeretes szaktudásra épülő kiskereskedelmet és ipart idézzék meg, a fenntarhatóság és a közösségi kapcsolatok, valamit más klasszikus tradíciók felélesztése jegyében.

Az irányzatnak persze megvannak a szokásos gyermekbetegségei, tehát egy klasszikus címertől a gyenge árú még gyenge marad, a pofátlan eladó meg pofátlan, de a leírása mindenképpen hasznos. A szerzők állítják, a “kör sose hal meg, ahogy sem a háromszög vagy a téglalap” és igazuk van. A pár évvel ezelőtti “végy egy egy szar képet és írj rá valamit helveticával” valóban “végy egy szar képet és tegyél rá egy háromszöget”-té érett, s ezt nap mint nap láthatjuk tumblr oldalakon.

Ezt a gyűjtést a már-már legendás Gestalten féle Los Logos hatodik kiadása alapján készítették. 40 euro lesz.