fbpx
Nyomj Entert

Könnyed és finom gyaloghíd a Moldva folyó felett

Új, könnyed és lágy gyaloghíd épült Csehországban, amely két kis település, Lužec nad Vltavou és Bukol között biztosít átjárást a Moldva folyó felett.

Lužec nad Vltavou a Mělníki járásban található a Moldva festői, ártéri partján. 1907-ben, amikor megépült a Hořín és Vraňany falvak közötti csatorna, ez a település vált az egyetlen olyan cseh faluvá, amely teljes területével egy szigeten terül el. A Petr Tej és Marek Blank építészek, valamint Jan Mourek hídmérnök által megálmodott gyaloghíd ezt a különleges falut köti össze Bukol településsel. A híd az EuroVelo 7 észak-déli hosszú távú kerékpárútvonal része is, amely Svédországból Szicíliába vezet.

A híd könnyedségét és finomságát a technológiailag rendkívül fejlett UHPFRC-anyag (ultranagy teljesítményű üvegszálas vasbeton) teszi lehetővé. Az eredmény olyan függőhíd-szerkezet lett, amit egy ferde oszlopos pilon és tizenhét pár rögzített acélkötél tart. A híd fedélzete előregyártott UHPFRC-elemekből áll és 777 méter hosszan emelkedik a folyó felé. A közepesen szürke színárnyalatok teszik egységessé a szerkezet minden elemének megjelenését. A gyaloghíd Bukol felőli oldalát egy újonnan beültetett tölgyfasor köti össze a környező tájjal: a tölgyfák a tartóoszlopok magasságáig nőnek majd.

Fotók: Boysplaynice

Forrás: LinkaNews

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük