fbpx
Nyomj Entert

Lengyel brutalizmus az asztalodon | Brutal Poland

A Zupagrafika lengyel designstúdió új könyvével magunk építhetjük fel az egykori Lengyel Népköztársaság legérdekesebb brutalista épületeit.

A brutalista építészet érdemeinek elismerése az elmúlt évtizedben kezdődött el igazán – nagy érdeklődés övezi az irányzatot, amelynek tulajdonképpen pontos definíciója sincs. A téma nem csupán az építészettörténészeket foglalkoztatja, a brutalista épületek hányattatott sorsa miatt a városlakók is bekapcsolódnak a diskurzusba, a kreatívok pedig a brutalizmus vizuális értékei miatt kezdenek nyitni az irányzat felé. Így tett a Zupagrafika is, akik már jó ideje foglalkoznak a modern, késő modern és brutalista építészettel, és nagy figyelmet fordítanak a keleti blokk értékeire.  A lengyel designstúdió ismét egy izgalmas kötettel jelentkezik – Szibéria után most Lengyelország brutalista csodáira fókuszáltak.

A Brutal Poland című könyv első fejezeteiben a szocialista korszak épített örökségeként és a brutalizmus keleti példáiként számontartott, betonból készült lengyel épületekről olvashatunk, melyek a II. világháború után országszerte újraformálták a városképet. A lakóépületek közül a varsói Za Żelazną Bramą és Smolna 8, a łódźi „Manhattan”, a poznańi Os. Orła Białego, a hullámzó tömbjeiről ismert gdański Falowiec, a wrocławi Os. Plac Grunwaldzki, illetve a katowicei Superjednostka szerepel a válogatásban. Feltűnnek középületek is, mint a katowicei Spodek (lengyelül csészealj), mely jellegzetes UFO-alakjáról kapta a nevét, vagy éppen a krakkói Hotel Forum, melynek tervezésekor a modern építészet funkcionalista szemléletmódja szerint még arra is figyeltek, hogy az épület a lehető legjobban alkalmazkodjon a napsugarak változó szögéhez, ezért terveztek eltolt szinteket. A leírásokat David Navarro és Martyna Sobecka izgalmas fotói kísérik, a könyv előszavát pedig a neves építészettörténész, Anna Cymer írta.


A könyv második felében a lehengerlő épületek kicsinyített kartonmodelljeivel találkozunk, melyeket a könyv lapjaiból kiemelve mi magunk hajtogathatunk és ragaszthatunk össze. A technikát a Zupagrafika már korábban is használta, a Brutal Britain kiadványukban például Anglia brutalista épületeit idézik meg miniatűr modelljeikkel.


Zupagrafika | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük