fbpx
Nyomj Entert

Magyar innovációval a környezettudatosságért | Oonly

Egy fenntartható magyar innováció, amely napjaink egyik legfontosabb problémáját, a környezetszennyezést kívánja csökkenteni: az Oonly újragondolja a visszaváltható, betétdíjas palackok rendszerét, hogy teljes mértékben műanyaghulladék-mentes, zero waste körforgás segítségével fogyaszthassunk minőségi ásványvizet.

Magyarországon évente legalább kétmilliárd PET-palack kerül forgalomba, amelyek java rövid élete után gyorsan szemetesládában landol – mindössze minden harmadik palackot hasznosítjuk újra. Ahogy Polony István, az Oonly tulajdonosa és az ötlet megálmodója is kiemelte, „az újrahasznosítás jó, de szerintünk sokkal jobb, ha még erre sincs szükség”. Az Oonly rendszerének megalkotása során ugyanis az volt a cél, hogy egyáltalán ne termeljenek egyszer használatos műanyagszemetet. „Egy olyan folyamatot akartam létrehozni, amelyben a fogyasztóknak nem kell azért lemondaniuk a prémium minőségű ásványvízről, hogy a környezettudatosságot válasszák. Az Oonly-val ez nem kell, hogy vagy-vagy kérdés legyen” – tette hozzá István.

Az ötlet 2018 nyarán született meg, amikor István a családjával nyaralt a Balatonon, ahová akkoriban szikvizes autó szállította a szódát. „Nálunk már évek óta az volt a szabály, hogy a műanyag palack tiltólistás, így a gyerekeim rögtön elkezdtek élcelődni velem, hogy a szikvizes palack is műanyag. Hosszú beszélgetés kerekedett arról, hogy miért is más a sokszor megforduló szikvizes palack. Ez volt az a beszélgetés, amely miatt megszületett bennem az ötlet, hogy miért ne lehetne egy hasonló alapokon nyugvó, de modernebb megoldást találni arra, hogy ne kelljen a környezettudatosság miatt száműzni az életünkből az ásványvizet” – mesélte el István a vállalkozás megalapításának kezdeteiről.

Az Oonly innovatív folyamatának egyik legfontosabb eleme a Tritanból készült, letisztult formatervezésű palack. Anyagválasztás szempontjából fontos volt a strapabíróság, emellett a Tritan rendkívül magas hőfokon fertőtleníthető, így ezek a palackok akár harmincszor is újratölthetők minőségi változás nélkül. Az újratöltések számát a palackok alján található QR-kód segítségével nyomon is követhetjük. A termékinformációk megjelenítésére nem használnak fóliacímkét, a feliratok mosásálló festékkel kerülnek a palackok oldalára. A folyamat egyetlen egyszer használatos eleme a kupak, amely alumíniumból készül, de az alapító elmondása szerint ez a döntés is a környezettudatosság alapelvének mentén született meg, hiszen az alumínium a legkönnyebben újrahasznosítható anyagok közé tartozik.

A folyamat másik kulcsfontosságú eleme a minőségi ásványvíz: az Oonly visszaváltható palackjaiba a Pannonhalmi Főapátság kiemelkedő minőségű, természetesen kristálytiszta ásványvize, a Vis Vitalis kerül.

„Piarista diák voltam, a gimnáziumban földrajzot tanított nekünk Hortobágy T. Cirill, aki a mostani pannonhalmi főapát: általa lett személyes kötődésem Pannonhalmához. A Vis Vitalis a Pannonhalmi Főapátság prémium ásványvize. A személyes kapcsolat mellett kulcsfontosságúnak tartottam, hogy a modern megoldást egy prémium minőségű ásványvízzel kombináljuk. Emellett a Főapátság is kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet” – mondta el István.

Ha megvásárolunk egy Oonly palackot és megisszuk belőle a vizet, az üres palackot otthonunk kényelméből és biztonságából online módon a kifli.hu futárjain keresztül vagy dokkoló segítségével juttathatjuk vissza a körforgásba. Utóbbi koncepcióterve is István fejéből pattant ki, megvalósításán pedig két magyar fejlesztőcsapattal dolgozott együtt – a dokkoló kilencszáz palack tárolására, értékesítésére és visszaváltására képes. Az első prototípus tavaly decemberben az Allee Bevásárlóközpontban kapott helyet, a további dokkolók kihelyezése ennek eredményeitől függ majd. „Büszkék vagyunk arra, hogy ötlettől a megvalósításig az Oonly száz százalékban magyar innováció” – emelte ki István.

Az Oonly-t másfél literes kiszerelésben, szénsavval dúsított és szénsavmentes változatban tudjátok elérni. Próbáljátok ki ti is!

Oonly | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük