fbpx
Nyomj Entert

Maszekolók választása | Chromiez x Lubly

Megbízható trágyaszállító, épp csak le kell vágni egy kicsit a tetejéből. Ellenállhatatlan az ajánlat? Akkor a Żuk a te autód lett volna. Milyen kár, hogy már harminc éve nem kapható hazánkban. A tűzoltóautóként is használt, megbízható járművel intünk búcsút a Chromiez-modelleket bemutató sorozatunknak.

Chromiez-szériánk utolsó főszereplője a zárt rakterű Żuk, ami kiváló alapja lehetne egy food trucknak. A Polski Fiathoz hasonlóan ez a népszerű jármű is a lengyelektől származik, ahogy a jól ismert Nysa is, amit, mint tudjuk, egészen sokáig, 1987-ig használt az Országos Mentőszolgálat mentőautóként. A Żuknak is jutott közfeladat: azon kívül, hogy a maszekolók, a kistermelők és komolyabb vállalatok is előszeretettel választották, Magyarországon tűzoltósági szolgálatot is teljesítettek ezek a járművek. 

Fotó: Fortepan (Adományozó: Magyar Rendőr)

Żukból egyébként rengeteg változat létezett, de mindegyiknek ugyanaz volt az erénye: a praktikum. Annak ellenére, hogy volt platós változata is, gyakran levágták a zárt rakterű modellek tetejét, hogy sufnituninggal alakítsanak ki belőlük nyitott, platós változatot. Ez akkor volt hasznos, ha az ember például trágyát akart szállítani vele, amit így sokkal könnyebben fel lehetett lapátolni. Egy Żuk kis helyen is elfért, magas volt a karosszériája és viszonylag megbízhatóan tette a dolgát, így sokféle terepen jól elboldogult. Magyarországon hivatalosan 1990-ig lehetett kapni, és voltak, akiknek még ekkor is rá esett a választásuk, főleg, ha mostoha körülmények között kellett használniuk autójukat.

Fotó: Fortepan (Adományozó: UVATERV)

Ahogyan a kor többi járművét, ezt is előszeretettel „mókolgatták” a tulajok. Ahhoz, hogy országúton se legyen használhatatlan, gyakran tettek bele négysebességes váltót az eredeti háromsebességes helyére. A korábban említett Nysa járművekbe ugyanaz a motor került, mint a Żukokba, azokhoz viszont négygangos váltó járt, az került át rengeteg Żukba. Élményautónak azonban sosem lehetett nevezni, magasabb embereknek kényelmetlen vezetni. Természetesen nincs benne szervórásegítés és a dobfékek sem mondhatók túl erősnek, valamint magasságából adódóan elég billegős járműnek számított mindig is.

Fotó: Fortepan (Adományozó: Szalay Zoltán)

A mai utcaképből, sajnos vagy nem, már kikoptak a Żukok, ahogy természetesen kortársai is, azonban egyre gyakrabban láthatunk belőlük mozgó, működő példányokat, amelyeket az utókornak igyekeznek megőrizni.

A limitált példányszámban elérhető CHROMIEZ-kollekció darabjai már elérhetők a HYPEANDHYPER webshopjában. A zárt rakterű Żuk miniatűr változatát Lubly – The Workhorse néven keresd a shopban! A retró járművek szerelmesei a sorszámozott fakocsik mellett az autóhoz passzoló különleges printet is beszerezhetik, ugyancsak korlátozott számban!

Kattints a termékre és irány a HYPE webshopja!

LUBLY KISAUTÓ
LUBLY POSZTER

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük