fbpx
Nyomj Entert

Mint egy vízszintes felhőkarcoló | TARAS gördeszkapark

A TARAS gördeszkapark a Kultúra és Tudomány Palotájának, Lengyelország második legmagasabb épületének közelében kapott helyet. A minimalista, rendezett, új funkciókkal ellátott köztér Marcin Kwietowicz és Michal Sikorski lengyel építészek tervei alapján készült.

A kommunizmus összeomlását követően Varsó belvárosa gyorsan fejlődő nagyberuházások színterévé vált. A közterek hasznosítása ezzel ellentétesen mintha megállt volna a fejlődésben; az elhanyagolt betonplaccokat csak nemrégiben kezdték újra birtokba venni a városlakók.

A TARAS (jelentése terasz – a szerk.) gördeszkapark is erre a kontextusra reagálva jött létre: vízszintesen elterülő felhőkarcolóként teremt kapcsolatot a horizontot alkotó üvegépületekkel. A tér alapját hosszúkás, téglalap alakú, szürke árnyalatú fadeszkák borítják – színüknek és geometriájuknak köszönhetően párbeszédet kezdeményeznek a környező irodaépületekkel. Az elhelyezett köztéri elemek szintén egyszerű, minimalista formavilággal rendelkeznek és a rekreáció különböző formáira biztosítanak lehetőséget: a beton gördeszkapálya mellett dobálhatunk labdát egy kör alakú gumimezőbe, kipróbálhatjuk a kötéllel ellátott kis mászófelületet vagy meg is pihenhetünk fadeszkákon, padokon vagy félgömb alakú betonfelületeken.

Az új köztér egy mostanig elhanyagolt park déli sarkában helyezkedik el és nemcsak új funkciókkal bővíti a területet, de ideiglenes határt is képez az újonnan épülő modern művészeti múzeum építkezési területének.

Fotók: Błażej Pindor, Marcin Czechowicz

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük