fbpx
Nyomj Entert

Művészpáros I Várai Enikő és Kádár Levente

Két éve házasok, hat éve dolgoznak együtt, nyolc éve élnek egy háztartásban – az öt-tíz percnyi összefeszüléseiket leszámítva teljes harmóniában. A közös tervezgetés a lételemük. Munkájuk révén, főleg tavasztól kora őszig a világot járják. Ez egy amolyan tökéletes „párkapcsolati munkakapcsolat”. Pinewood Weddings.

 

//TALÁLKOZÁS//

Levi: Talán tíz évvel ezelőtt találkoztunk először. Enikő akkor tért haza Londonból, hogy folytassa fotós tanulmányait, én pedig épp Dániából érkeztem vissza, hogy csatlakozzak Enikőék egyetemi évfolyamához. Elvileg együtt folytattuk volna a tanulást, de én aztán továbbálltam egy gyakornoki pozíció miatt. Szerelem volt első látásra, ami a távolság miatt a kezdetekben nehezen bontakozott ki, de egy-két döccenő után nagyon erősen összekötött minket az élet, és lám, most már két éves házasok vagyunk, hat éve dolgozunk és nyolc éve élünk együtt.

Fotók: Pinewood Weddings és Pásztor Éva

//ALKOTÁS: EGYÜTT VAGY KÜLÖN//

Levi: Mi a kezdetektől fogva úgy osztottuk fel a feladatokat, hogy Enikő fényképez, én pedig a filmeket készítem, és mindenki a saját utómunkájáért felel. Persze sok a közös feladat, tanácsokkal, véleményekkel mindig segítjük egymás munkáját. Az évek során kialakult egy munkamenet, aszerint, hogy ki miben jobb, ki miben leli nagyobb örömét. Ezekben kiegészítjük, segítjük egymást. A közös munkában sok örömünket leljük, és az elmúlt hat-hét év bebizonyította, hogy egyáltalán nem kell félni a „párkapcsolati munkakapcsolatoktól”. Természetesen a munka és a magánélet ettől még erősen összefonódik, amire próbálunk odafigyelni, és mind külön, mind együtt tudatosan tervezünk más programokat is. Régebben sok frusztrációt okozott a munka és magánélet ilyen szintű összefolyása, de rájöttünk, hogy a munkánk az életünk szerves része, amit nem lehet csak úgy délután öt órakor abbahagyni. Sokszor este, éjszaka is a tervekről, faladatokról beszélgetünk. Ez egy életforma, amit lehetne még tudatosabban is szétválasztani, de nem feltétlenül szükséges, egészen addig, amíg az ember örömét leli benne.

//INSPIRÁCIÓ//

Levi: Enikő nagyon kreatív, és nagyon pontos. Munkabírása, és következetessége mindig is példaértékű volt számomra. Mindemellett pedig szereti megadni a módját a pihenésnek, kikapcsolódásnak, sokkal tudatosabb ebben, mint én.

Eni: Levi alázatos, de ragaszkodik az elveihez és mindemellett nagyon kitartó. Én egy hirtelen ember vagyok, Levi pedig szeret megfontoltan kezelni konfliktusokat, így ezeket a szituációkat közösen sokkal konstruktívabban tudjuk megoldani. Ilyenkor nagyon sokat tanulunk egymásról és magunkról, és ez folyamatosan előrevisz minket.

//ELISMERÉS VAGY KRITIKA//

Levi: Én nehezen tűröm a kritikát, túl büszke vagyok, Enikő pedig őszinte, és egyenes. Nem szeret mellébeszélni, ami néha nekem rosszul esik. Természetesen ezek csak öt-tíz percnyi feszültségek, mert mindig tudom, hogy az ötletei helyénvalók, és a tanácsai sokat javítanak a végeredményen.

Eni: Levi néha túl diplomatikus, körmondatokban beszél, és nem tudom, mire gondol. Aztán persze mindig megfejtjük, mit szeretne a másik. Soha nem fejezünk be addig egy munkát sem, amíg mindketten nem vagyunk 100%-osan elégedettek az eredménnyel. Az a jó, hogy ebben egyformák vagyunk. Mindketten úgy szeretünk valamit csinálni, hogy teljesen beleállunk.

//ÁLMOK//

Levi: A közös tervezés a lételemünk. A napi teendőktől a hosszú távú álmokon át a családalapításig folyton tervezünk. Külön-külön szerényebb ambícióink vannak. Én amúgy a futásban, kerékpározásban, túrázásban élem ki magam, és ilyenkor talán jobb is magamra hagyni a saját gondolataimmal.

Eni: Mostanában a hobbi szintű lakberendezés és kertészkedés kapcsol ki a leginkább. A tél beköszöntével próbálunk a családunkkal és a barátainkkal minél többet lenni, mert az esküvői szezon idején erre szinte egyáltalán nincs idő.

//KEDVENC KÖZÖS SZTORI//

Nyolc éve gyűjtjük a történeteinket, amikből a legizgalmasabbakat talán az utazásaink során éltük át. Az elmúlt években az utazás a lételemünkké vált, életvitelszerűen űzzük, hiszen Európa-szerte dolgozunk és élünk. Mégis a legizgalmasabbak talán a személyes célú utazásaink során történtek velünk. Mesélhetnénk akár a kubai Edda-rajongó bácsiról, a perui, vagy laoszi szörnyű hosszú busz-utakról, vagy a nevezetes szarajevói túránkról. Ez utóbbi volt az utolsó couchsurfing próbálkozásunkról, ahol egy hithű muszlim DJ kanapéján szörföltünk a 20 négyzetméteres lakásban, és az egyik este igencsak fura állapotban tért haza a klubból – egyszerre imádkozott, kérdezősködött, zuhanyozott, és kolbászos szendvicset kutatott a cuccaink között hajnal három órakor. De persze ez csak egy történet a sok közül. Jártunk Ázsiában, Dél-Amerikában, sok-sok országban, és mivel nem a klasszikus turizmus szintjén merülünk el a helyi közegben, sokszor kerülünk mókás, vagy fura helyzetekbe.

//Várai Enikő és Kádár Levente – Pinewood Weddings//

„Enikő fotói és Levente filmjei megtestesítik a Pinewood életérzést. Egy olyan stílust amely magában hordozza az esküvők őszinteségét, párjaik könnyed eleganciáját, és a világ megismerésének állandó igényét.

A Pinewood Weddings 2013-as indulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az esküvői fotó- és film területén friss, divatos, őszinte, és esztétikus képi világ új lendületet adjon az erre fogékony pároknak. Öt éves utazásuk során rengeteg minden történt velük, de az alapelvük továbbra is ugyanaz.

Megfogalmazni a lényeget egy szexi, vad, természetes és őszinte köntösben. Megtalálni minden finom részletet, a líraiságot, és átadni egy mindent átható hangulatot. Elmesélni a történeteteket.”

“Képeink és filmjeink visszaidézik a nap hangulatát, tükrözik az élményeket, figyelve minden apró részlet könnyed harmóniájára. Ezért tudnak majd emlékeztetni Benneteket az esküvőtökön átélt pillanatokra. Ezért lesznek őszinték. És szerintünk ez a legfontosabb”.

Facebook

Instagram

Vimeo

 


Ebben a cikksorozatunkban minden hónapban szívünknek kedves, általunk nagyra becsült művészpárokat – házaspárokat, illetve alkotópárosokat – kérdezünk mindig ugyanarról a hat témáról.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük