fbpx
Nyomj Entert

Nádvorie, az udvar | Nagyszombat, Szlovákia

Nagyszombat óvárosában jelentős átalakulás zajlik az utóbbi években: a történelmi házak között közösségi és kulturális központ van kialakulóban. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében egy újabb fenntartható közösségi projekttel, egy különleges köztérmegújítással foglalkozunk.

A Nádvorie (szó szerint udvart jelent) Nagyszombat óvárosában, régi polgári házak között található. Az archaikus emlékeket is őrző terület ma multifunkcionális közterület, mely kortárs építészeti kiegészítéseket kapott a szlovák Vallo Sadovsky építész iroda munkájának köszönhetően.

A 2018-ban megújult teret három bejárat felől közelíthetjük meg, így bár közterület, mégis olyan érzetet kelt, mintha egy belvárosi ház privát udvara lenne. Az udvarra néző házakban étterem, pékség, coworking-iroda, előadótér és tehetséggondozó központ található.

Az épületek között jól megférnek egymás mellett a régi, felújított házak és a kortárs hozzáépítések. Jobbról az udvart régen csak egy válaszfal határolta, ezt az építészek keskeny, könnyű szerkezetes épülettel váltották ki, homlokzatán izgalmas, fa rácsszerkezettel.

„Otthonosan sétálni egy város utcáin, terein jó dolog. Egy hívogató udvarba belépni otthonos dolog. Ha a kortárs úgy tud saját nyelvén beszélni, hogy otthon van a saját környezetében, az természetesnek és könnyednek tűnik. Nincsenek kérdések, csak felfedezni való titkok…” – Fejérdy Péter DLA, egyetemi adjunktus

Fotók: BoysPlayNice

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük