fbpx
Nyomj Entert

Otthonos indusztriál, kávé mellé | Ostrava, Csehország

Hogyan tehető otthonossá egy ipari épületben található 230 négyzetméteres kávézó? A csehországi Ostrava városában működő CO KAFE kávézólánc tulajdonosai nem bízták a véletlenre az átalakítást – a helyi Studio Q építészeinek hála a végeredmény egyszerre izgalmas és meghitt.

A Studio Q építész stúdió csapata, Gabriela Knýblová és Petr Kundrát két egységet is tervezett CO KAFE kávézólánc számára a csehországi Ostrava városának két, egymástól távol eső pontjára. A CO KAFE Dolní Vítkovice a város ipari negyedében, míg a CO KAFE Poruba egy forgalmas főút mellett várja a koffeinfüggőket és a bruncholni vágyókat. (Van egyébként egy harmadik egység is, a CO KAFE Centrum, amely a városközpontban működik – a szerk.).

Míg Gabriela elsősorban a belső terek kialakításáért felel, addig Petr az építészeti tervezéssel foglalkozik: Csehország-szerte számos új építésű családi házat és irodát terveztek már, de rekonstrukciós megbízásaik is akadtak. A kávézók belső tereinek kialakításán túl ők álmodták újra – indusztriális stílusban ­– a vöröstéglás épületben üzemelő vendéglátóipari egységet, az ETÁŽ-t is, amely bárként és moziként is funkcionál.

Az ipari közegbe ágyazott, 230 négyzetméteren elterülő CO KAFE tervezésekor több funkciónak is meg kellett felelni: a megrendelők nem csak egy kávézót, hanem egy ahhoz kapcsolódó pörkölőt és pékséget is ki szerettek volna alakítani. Ezt a három egységet kellett létrehoznia a Studio Q párosának úgy, hogy közben mégis otthonos, kényelmes közeget teremtsenek a betérő vendégek számára.

Ez sikerült is nekik: a feketére festett acél tartóelemek alatt hosszan elnyúló hófehér pult és a szürke téglafal akár nyomasztó is lehetne, ám a meleg árnyalatú, kárpitozott bútorok, az itt-ott felbukkanó lazacszínű falfelületek és könnyedséget sugárzó, gömb alakú lámpák sokat tesznek azért, hogy ez a rideg, ipari atmoszféra oldódjon.

A kárpitozott fotelek és kanapék mellett fa bútorok is megjelennek a CO KAFE-ban – ezek egy részét a nagymúltú, 1861 óta létező, Michael Thonet nevével fémjelzett bútorgyártótól, a TON-tól szerezték be. Ezen túl egy helyi asztalosmesterrel, Kamil Lokajjal is együttműködtek a különféle asztalosipari elemek kialakításánál. A hideg fényben csillogó pult mögött hatalmas üvegfelület húzódik, így a vendégek a kávépörkölés és a kenyérkészítés folyamataiba is beleshetnek.

Studio Q | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük