fbpx
Nyomj Entert

Ősi ösztönöket ébreszt fel | Landroom csillagvizsgáló

Az izraeli Negev-sivatagban épült apró, vályogból készült csillagvizsgáló azt az elemi ösztönünket ébreszti fel, hogy a csillagos éghez forduljunk útmutatásért.

Nemcsak a koncepciót, hanem a technikát tekintve is az ősi gyökerekhez nyúl vissza a Ben Gitai tervezte csillagvizsáló, mely az izraeli Negev-sivatagban, a Mitzpe Ramon kráter nyugati pontján található. A mindössze hat négyzetméteres épület falai a kráter talajából épültek.

„A döngölt földből készült vályogfalakban olyan ásványi anyagok és molekulák találhatók, melyek idővel csak még erősebbek lesznek. Már a kínai Nagy Falnál is így építkeztek” – fűzte a technikához a tervező, Ben Gitai a Dezeen-en.

A kis épület, amely alig üt el a környező tájtól, nappal pihenőhelyként, este csillagvizsgálóként működik. Összesen ketten tudnak benne leülni, ezért tökéletesen alkalmas a csendes pillanatokra, el lehet veszni benne a tájban, vagy a csillagos égben.

A Landroom azt az ősi ösztönünket ébreszti fel, hogy a csillagos égtől kérjünk útmutatást” – teszi hozzá Gitai, akit többek között újszülött kislánya, Esther inspirált a tervezésben. Szeretné minél előbb rávezetni a kislányát, hogy milyen fontos a szellem, a kreativitás és a szabadság, mindezt pedig megtalálhatjuk a csillagok között.

Gitai Architects | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük