fbpx
Nyomj Entert

Nagyolvasztóból közösségi tér | Ostrava – Dolní Vítkovice, Csehország

Gáztárolóból koncertterem, kohóból zeneszínpad és kávézó: egy indusztriális komplexum új élete a 21. században, a PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében.

Alsó-Vítkovice területe a cseh ipari örökség nemzeti kulturális emléke. A 250 ezer négyzetméteres területen elhelyezkedő komplexum eredeti funkcióit az 1820-as évektől egészen az 1990-es évekig töltötte be – ennek részeként üzemelt a nagyolvasztó. A terület kulturális és oktatási célra való újrahasznosításáról 2007-2009 között született döntés, az újjáépítést pedig 2016-ban fejezték be – az egykori gyár azóta hibrid közösségi térként működik.

A gyártelepen felújították az utcákat, tereket, parkokat és parkolót hoztak létre. A leglátványosabb átalakuláson azonban a már említett nagyolvasztó esett át: tetejére egy üveg-acél bővítmény került, melyben kávézó, oktatóterem és megfigyelőközpont található.

A régi funkciók helyére is merőben újak kerültek: a gáztárolóban koncerttermet, a kohó aljában szabadtéri zenés színpadot alakítottak ki, – utóbbihoz opcionális tető is készült –, és van olyan terem is, amit sportcélokra lehet használni.

Az egész terület fejlesztése nagyjából egymilliárd cseh koronából valósult meg, a nagyolvasztó átépítési terveit pedig Josef Pleskot építész irodája készítette.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük