fbpx
Nyomj Entert

Posztszovjet beton, másképp | Kovalska, Kijev

Két ukrán építész, Lera Brumina és Artem Trigubchak álmodta újra a Kovalska vállalat irodatereit. A Kijev ipari városrészében emelkedő gyár- és irodaépület meghatározó eleme a homlokzatot beborító gigantikus mozaik, mely az építészeket sem hagyta hidegen a belső terek tervezésekor.

A Kovalska Ukrajna legnagyobb építőanyagokat gyártó vállalata: az ukrán főváros épületeinek közel 60%-ához a cég betonját használták fel. Az Obolon városrészben található ikonikus épület már önmagában is megérne egy misét, gondolunk itt a csodálatos mozaikra és persze a korabeli irodai berendezésre. A gyárban szorgosan dolgozó, az előirányzott tervet büszkén túlteljesítő szovjet munkásemberek és -asszonyok által benépesített főhomlokzat mögött kortárs szellemben, de a vállalat és az épület szellemiségéhez igazodva újultak meg a belső terek, mintegy 1120 négyzetméteren.

Lera Brumina és Artem Trigubchak maguk is nagy rajongói a szovjet építészetnek, éppen ezért egy olyan irodatér megvalósításában gondolkodtak, amely egyszerre praktikus és kényelmes, mégis tiszteletben tartja az épület eredeti struktúráját. Anyagválasztás tekintetében a tervezők legtöbbször értelemszerűen a Kovalska alapanyagait használták: a recepción például nyers betonlapokkal találja magát szembe a látogató, a padok és az asztallapok burkolókőből készültek. Egyes helyeken homokot és márványforgácsot használtak a falburkolatokhoz, mely izgalmas, rusztikus hatást kelt. Látványos elemként említhetjük az első emeleten végigfutó burgundi árnyalatú terrazzo padlóburkolatot, melyet kifejezetten ebbe a térbe fejlesztett a vállalat.

Fotók: Dmitrii Tsyrenshchikov

Forrás: dezeen.com

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük